Ο Μάιος μας αποχαιρετά ιδανικά με έξι νέες ταινίες στις Αίθουσες, συν μία σπουδαία επανέκδοση. Πρόκειται για δημιουργίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Από θορυβώδη blockbuster, μέχρι σινεφίλ επιλογές. Ενώ κινηματογραφική όαση αποτελεί και το Ταινιόραμα 2019 που εισέρχεται στη 3η εβδομάδα προβολών του: Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι προτάσεις μας.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι αναμφίβολα το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη. Μία πρωτότυπη δημιουργία με φόντο την Κύπρο, η οποία έχει βραβευτεί τόσα σε εγχώρια, όσο και σε διεθνή φεστιβάλ.

Λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στις Κάννες, το «Rocketman» αποκαλύπτεται και στους ελληνικούς κινηματογράφους. Η βιογραφική ταινία του Ντέξτερ Φλέτσερ, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του διάσημου Βρετανού τραγουδιστή, Έλτον Τζον.

Όπως προείπαμε, η νέα κινηματογραφική εβδομάδα διαθέτει και εντυπωσιακό blockbuster, καθώς εμφανίζεται ο «Γκοτζίλα II: Ο Βασιλιάς των Τεράτων», με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη νεαρή ηθοποιό, Μίλι Μπόμπι Μπράουν, η οποία μας συστήθηκε ιδανικά μέσα από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, «Stranger Things».

Ads

Για τους λάτρεις της Έβδομης Τέχνης, προτείνουμε την επανέκδοση του φιλμ «Τριστάνα», το οποίο υπογράφει ο μετρ του κινηματογραφικού σουρεαλισμού, Λουίς Μπουνιουέλ. Αναλυτικά:

«Γκοτζίλα II: Ο Βασιλιάς των Τεράτων» («Godzilla: King of the Monsters – 2019) του Μάικλ Ντάουερτι (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία ακολουθεί τις ηρωικές προσπάθειες της Monarch, μιας κρυφής ζωολογικής ομάδας που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη και τη δράση μυθικών πλασμάτων, τα οποία ζουν στον βυθό της θάλασσας. Ανάμεσα σε αυτά, είναι ο Godzilla που θα επιστρατευτεί και πάλι υπέρ της ανθρωπότητας, καθώς θα αντιμετωπίσει τέρατα όπως τους Mothra, Rodan αλλά και την απόλυτη νέμεσή του, τον τρικέφαλο βασιλιά Ghidorah. Οι μάχες του θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στην ισορροπία του πλανήτη και το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μετά τις ταινίες «Godzilla» και «Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου», το monsterverse των Warner Bros. Pictures και Legendary Pictures ετοιμάζεται για το νέο του κεφάλαιο, με το σίκουελ «Godzilla: King of Monsters». μια περιπέτεια που θα φέρει αντιμέτωπους τον Γκοτζίλα με ορισμένα από τα πιο δημοφιλή τέρατα της ποπ κουλτούρας. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Μάικλ Ντάουερτι (Krampus) και πρωταγωνιστούν: η υποψήφια για Όσκαρ, Βέρα Φαρμίγκα (Up in the Air, The Conjuring) και οι Κεν Γουατανάμπι (The Last Samurai) και Σάλι Χόκινς (Blue Jasmine), που ξαναπαίρνουν τους γνωστούς τους ρόλους από την πρώτη ταινία. Επίσης, παίζουν οι Κάιλ Τσάντλερ (The Wolf of Wall Street, Manchester by the Sea), Μίλι Μπόμπι Μπράουν (Stranger Things) – στον πρώτο της ρόλο σε ταινία μεγάλου μήκους, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ (Get Out), Τόμας Μίντλντιτς, Τσαρλς Ντανς, Σι Τζάκσον Τζούνιορ, Αίσα Χιντς (Star Trek Into Darkness) και η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, Ζανγκ Ζιγί (Memoirs of a Geisha, Crouching Tiger, Hidden Dragon). Μία ταινία που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά μου μένει προσηλωμένη στο δόγμα της διασκέδασης, μέσα από την δημοφιλή και εμπορικά επιτυχημένη συνταγή, των ταινιών του συγκεκριμένου είδους, με σημείο αναφορά την Μπίλι Μπόμπι Μπράουν, το κορίτσι φαινόμενο του τηλεοπτικού «Stranger Things» που εδώ πραγματοποιεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

«Rocketman» (2019) του Ντέξτερ Φλέτσερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Το «Rocketman», με πρωταγωνιστές τους Τάρον Έγκερτον, Τζέιμι Μπελ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Τζέμα Τζόουνς και Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, είναι ένα επικό μιούζικαλ φαντασίας για την απίθανη ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Έλτον Τζον. Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του Ρέτζιναλντ Ντουάιτ από ντροπαλό πιανίστα στον παγκόσμιο σταρ. Πρόκειται για την ιστορία τού πώς ένα αγόρι από μια μικρή πόλη γίνεται μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα. Το μιούζικαλ με τραγούδια που ερμηνεύει ο πρωταγωνιστής Τάρον Έγκερτον, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν μερικές ημέρες στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

«Η ιστορία καλύπτει τη ζωή μου από όταν ήμουν παιδί, πριν από το 1960 μέχρι το 1990, όταν ήμουν σε κλινική απεξάρτησης», λέει ο Έλτον Τζον. «Αφορά τη ζωή μου όταν άρχισα να γίνομαι διάσημος. Ήταν μια υπέροχη και σουρεαλιστική περίοδος κι έτσι ήθελα να είναι και η ταινία». Αναπόφευκτα, η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ενώνει τους κόσμους της μουσικής, της διασημότητας και της μόδας. «Η ταινία ήθελα να είναι διασκεδαστική και όχι σοβαροφανής. Ταυτόχρονα, ασχολείται με σοβαρά θέματα όπως η εξάρτησή μου από τα ναρκωτικά και ο τρόπος που μεγάλωσα. Έπρεπε να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Και για μένα ήταν σημαντικό η ταινία να είναι μιούζικαλ, γιατί η μουσική είναι η ζωή μου», συμπληρώνει ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο καταξιωμένος Ντέξτερ Φλέτσερ που λίγο καιρό πριν μας χάρισε το οσκαρικό βιογραφικό μιούζικαλ «Bohemian Rhapsody» που σάρωσε τα ταμεία και τα βραβεία. Εκτός από τον ταλαντούχο Τάρον Έγκερτον, στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο βραβευμένος με BAFTA Τζέιμι Μπελ (Μπίλι Έλιοτ, Τα Αστέρι δεν Πεθαίνουν στο Λίβερπουλ) που υποδύεται τον συνεργάτη του Έλτον Τζον, τον στιχουργό Μπέρνι Ταουπίν. Ως Τζον Ριντ – πρώτη ερωτική σχέση του Έλτον Τζον και συνεργάτη του επί 28 χρόνια – συναντάμε τον Ρίτσαρντ Μάντεν (Game of Thrones), ενώ την μητέρα του τραγουδιστή ενσαρκώνει η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ (Black Mirror). Την γιαγιά του υποδύεται η βραβευμένη με BAFTA ηθοποιός, Τζέμα Τζόουνς (Marvellous, Περηφάνια και Προκατάληψη, Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα).

«Αποκαλύψεις» (The Uncovering / El Desentierro – 2018) του Νάτσο Ρουιπέρεζ (Ισπανία)

image

Όταν o Ζόρντι επιστρέφει στο χωριό που μεγάλωσε, μαθαίνει ότι ο πατέρας του δεν είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του χωριού. Αμέσως μετά, διαπιστώνει ότι η Βέρα, μια νεαρή κοπέλα που υποτίθεται ότι είχε σκοτωθεί μαζί με τον πατέρα του, είναι ακόμα ζωντανή. Με αυτά τα νέα δεδομένα, ο Ζόρντι αποφασίζει να μείνει στο χωριό και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του. Σύντομα θα αντιμετωπίσει μια σειρά από μυστηριώδεις καταστάσεις και οδυνηρές αποκαλύψεις, ενώ μια σειρά φόνων έχουν στόχο να εμποδίσουν τον Ζόρντι να μάθει την αλήθεια. Είκοσι χρόνια, τελικά, δεν είναι αρκετά ώστε να ταφεί ένα σκοτεινό μυστικό.

Μια περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, ένα κυνηγητό στα όρια της αλήθειας, με πρωταγωνιστές τους υποψήφιους με Γκόγια, Λεονάρντο Σμπαράλια και Χαν Κορνέτ. Μαζί τους και οι ηθοποιοί: Μίτσελ Νόερ, Άνα Τορέντ, Τζιελένα Τζοβανόβα.

«Αναζητώντας το Χέντριξ» (Smuggling Hendrix – 2018) του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα)

image

Ο Γιάννης ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο. Όμως ο σκύλος του, ο Τζίμι, διασχίζει την Νεκρή Ζώνη, που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Επειδή η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, για να τον φυγαδεύσει πίσω ο Γιάννης θα ζητήσει τη βοήθεια της πρώην κοπέλας του, ενός οικογενειάρχη που μένει στο παλιό του σπίτι και ενός Τούρκου λαθρέμπορου. Μαζί θα ζήσουν μια συγκινητική όσο και αστεία περιπέτεια. Με τους Αδάμ Μπουσδούκο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Φάτι Αλ και Οζγκιούρ Καραντενίζ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάριου Πιπερίδη κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα. Μία πρωτότυπη και έξυπνη ταινία, με καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε Ειδική Μνεία, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. H ιστορία μιας «αταίριαστης» φιλίας, με φόντο την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής από ένα σκύλο, που ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.

«Πολλές ταινίες (και ντοκιμαντέρ) έχουν γίνει με θέμα το παρελθόν, την τούρκικη εισβολή, το τραύμα του πολέμου, τους σκοτωμούς, τις αποτρόπαιες πράξεις, το μίσος ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες. Επικεντρώνονταν στους «άλλους», τους «ξένους», με ένα τρόπο αόριστο, αποτυγχάνοντας να εμβαθύνουν στους χαρακτήρες, τις προσωπικότητες ή και τις ιστορίες πίσω από αυτή τη γενική απεικόνιση. Οφείλουμε να περάσουμε από τη μακρο-αφήγηση του παρελθόντος στη μικρο-αφήγηση του παρόντος. Όταν ένας ξένος περπατά στη γειτονιά σου, το ξέρεις. Αν όμως του μιλήσεις, παύει να είναι ξένος. Το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» αντλεί ακριβώς από αυτή τη δυναμική, που διαδραματίζεται στο ανθρώπινο επίπεδο από ανθρώπους για τους οποίους οι βαθιά ριζωμένες υποψίες και παρεξηγήσεις αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους και του εθνικού τους χαρακτήρα.» – Μάριος Πιπερίδης

Κυκλοφορούν επίσης:
«Όνειρα σε Ψηλοτάκουνες Γόβες» (Dumplin’ – 2018) της Αν Φλέτσερ (Η.Π.Α.)

Η Γουίλ είναι η plus size έφηβη κόρη μιας πρώην Βασίλισσας της Ομορφιάς. Θέλοντας να κάνει την δική της επανάσταση και να διαμαρτυρηθεί για τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς δηλώνει συμμετοχή στα τοπικά καλλιστεία. Ξαφνικά πολλές άλλες κοπέλες ακολουθούν το παράδειγμα της και η Γουίλ ανακαλύπτει την σημασία της πραγματικής ομορφιάς και φιλίας. Ηθοποιοί: Τζένιφερ Άνιστον, Ντάνιελ Μακντόναλντ, Οντέγια Ρας, Ντόουβ Κάμερον. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Julie Murphy.

«Ma» (2019) του Τέιτ Τέιλορ (Η.Π.Α.)

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι της «MA». Μόνο που για να επιστρέψεις σπίτι σου ασφαλής, θα χρειαστείς και λίγη τύχη… Όσο η παρέα των παιδιών σταδιακά απομακρύνεται από τη συναναστροφή με τη «ΜA» και όσο δε χρειάζονται πια τη φιλοξενία της, η μυστηριώδης γυναίκα αρχίζει να γίνεται εμμονική και αυτό που αρχικά φάνταζε ως το τέλειο εφηβικό όνειρο αρχίζει να γίνεται εφιάλτης. Το σπίτι της «MA» μεταμορφώνεται από το καλύτερο μέρος της πόλης, στο χειρότερο μέρος της Γης.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Οκτάβια Σπένσερ (The Help, The Shape of Water) υποδύεται την Σου Αν, μια φαινομενικά άκακη και μοναχική γυναίκα που ζει ήσυχα στην πόλη του Οχάιο. Όταν η έφηβη Μάγκι (την υποδύεται η Νταϊάνα Σίλβερς από το «Glass») της ζητάει να αγοράσει αλκοόλ για εκείνη και την παρέα της, η Σου Αν βρίσκει την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους. Έτσι, λοιπόν, παραχωρεί στα παιδιά το υπόγειο του σπιτιού της για να διασκεδάσουν, ώστε να είναι ασφαλή και να μη χρειαστεί να οδηγήσουν στην επιστροφή υπό την επήρεια του αλκοόλ. Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ένα τέτοιο δώρο από «έναν μεγάλο», όμως στη συμφωνία υπάρχουν και κάποιοι κανόνες: Ένα από τα παιδιά πρέπει να παραμείνει νηφάλιο. Δεν πρέπει να βλασφημούν. Δεν πρέπει να ανέβουν στον επάνω όροφο. Και επιβάλλεται να την φωνάζουν «MA».

Ο Τέιτ Τέιλορ, αναγνωρισμένος σκηνοθέτης της ταινίας «Υπηρέτριες» (The Help) και ο παραγωγός των blockbusters Τζέισον Μπλουμ (Τρέξε!, Η Νύχτα με τις Μάσκες, Η Κάθαρση) ενορχηστρώνουν ένα θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Οκτάβια Σπένσερ. Η βραβευμένη ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη στο αντιρατσιστικό δράμα «The Help», και στη μουσική βιογραφία «Get on Up». Ηθοποιοί: Οκτάβια Σπένσερ, Τζούλιετ Λιούις, Νταιάνα Σίλβερς, Λουκ Έβανς, ΜακΚέιλι Μίλερ.

Σε Επανέκδοση:
«Τριστάνα» (Tristana – 1970) του Λουίς Μπουνιουέλ (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία)

image

Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η «Τριστάνα» αφηγείται την ιστορία μιας διαταραγμένης ψυχικά και σωματικά σχέσης, στον πυρήνα της οποίας, εκτός από το άρρωστο ερωτικό πάθος, υπάρχει ανταγωνισμός, εξευτελισμός και ταπείνωση, εκατέρωθεν. Η Τριστάνα, μετά το θάνατο της μητέρας της, πηγαίνει να ζήσει με τον κηδεμόνα της, Δον Λόπε. Στην αρχή όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει όταν εκείνος την κάνει ερωμένη του. Εκείνη θα τον εγκαταλείψει για έναν ζωγράφο, θα ξαναγυρίσει, ωστόσο, βαριά άρρωστη, πυροδοτώντας μια δυναμική ακραίας αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ τους. Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Φερνάντο Ρέι, Φράνκο Νέρο.

Διαβάστε επίσης: