Το ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» σε σκηνοθεσία του Στρατή Βογιατζή θα προβληθεί σήμερα, Σάββατο 15 Μαρτίου, στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Γιώργου Καλύβα ενός αγρότη και μελισσουργού, που ζει μόνος του σε μία απομονωμένη καλύβα στην καρδιά του δάσους των Σκουριών. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η ιστορία και η μοίρα του Γιώργου είναι βαθιά ριζωμένη και αλληλένδετη με αυτή του δάσους. Άλλωστε είναι ο τελευταίος κάτοικος του δάσους καθώς τα περισσότερα κτήματα έχουν πλέον πουληθεί ή εγκαταλειφθεί. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στο δάσος έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη, διαταράσσοντας την βιοποικιλότητα του δάσους και διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή στην τοπική κοινωνία.

image
 
Παράλληλα όμως διαταράσσεται και η μέχρι τώρα αρμονική και αυτάρκη ζωή του Γιώργου,  οποίος θα βιώσει ένα αγωνιώδες υπαρξιακό αδιέξοδο. Διότι τα όρια του έργου για την εξόρυξη χρυσού απέχουν ελάχιστα από το κτήμα του, αναγκάζοντάς τον εφόσον ολοκληρωθεί να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη.
 
Το ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» βυθίζεται στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών με ξεναγό τον Γιώργο και του ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που τον περιβάλλουν και αγωνίζονται μαζί του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αναδεικνύοντας τη σπάνια ομορφιά και τον φυσικό του πλούτο που κινδυνεύουν να χαθούν.

image
 
Σε σκηνοθεσία του Στρατή Βογιατζή, το ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «The Caravan Project – Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ» -www.anotherworldishere.com – και αποτελεί ένα οδοιπορικό μ’ ένα αυτοκινούμενο όχημα, που ξεκίνησε το 2011 στην Ελλάδα από μία ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών με στόχο να φωτίσει μια «άλλη» Ελλάδα.
 
Στην προσπάθεια τους αυτή, καταγράφουν ανείπωτες ιστορίες ανθρώπων που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να λειτουργήσουν μεταμορφωτικά απελευθερώνοντας εναλλακτικές και ποικιλόμορφες προσεγγίσεις για τη ζωή, στους ταραχώδεις καιρούς που διανύει η χώρα.

image
 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη στο λιμάνι, το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 17:30 και στην Αίθουσα Τζων Κασσαβέτης  στο λιμάνι, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 13:00.
 
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου.