Μετά από την πετυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, όπου είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, η ταινία της Μαρίας Ντούζα,  «Το Δέντρο και η Κούνια», κάνει την Ελληνική της Πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας το Ελληνικό Πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Στο κέντρο της ιστορίας μας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του,  άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.
 
Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη για αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και την οικογένειά της στο Λονδίνο.  Μια μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο Χάρυ (John Bicknell), χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα.

image
 
Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, Άννα (Ίρις Μήττα), και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές.   Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε.  Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση).
 
Έχοντας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, που διεξήχθη από τις 22 Αυγούστου, μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, η ταινία της Μαρίας Ντούζα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό. 

image
 
Σε πρώτο επίπεδο, «Το Δέντρο και η Κούνια» συνιστά μία ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από αληθινά περιστατικά.
 
Με φόντο, ωστόσο, τις παλιότερες αλλά και τις νεότερες μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια, η ταινία  συνυφαίνει τη σύγχρονη πραγματικότητα με την πρόσφατη ιστορία. Δημιουργεί έτσι έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.

image
 
«Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα, είναι γυρισμένο στην ελληνική επαρχία και διαθέτει ένα εξαιρετικό cast όπου συμμετέχουν η Μυρτώ Αλικάκη,  ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Νίκος Ορφανός και η γνωστή διεθνώς Σέρβα ηθοποιός, Μιριάννα Καρανόβιτς (Underground, Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές).
 
Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους της Μαρίας Ντούζα η οποία, αφού σπούδασε κινηματογράφο στο National Film and Television School της Αγγλίας, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και διαφημίσεις. 

image
 
Η ταινία αναπτύχθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων MFI Script2Film και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ. Αποτελεί μία συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της NOVA, της Intermedianetwork Serbia, της Phos Productions, της Stefi Productions και της Townfilm. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φιλμ, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπό της στο διαδίκτυο.


 
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1 στις 21:30, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας.