Ένας νέος και ενδιαφέρον κύκλος προβολών έρχεται να προστεθεί στο κινηματογραφικό μας ημερολόγιο. Μέσα από δημιουργίες που θα παρουσιαστούν με τον πρωτότυπο τίτλο «Films of Soul and Flesh», οι Χίμαιρες μας προτείνουν πέντε ιδιαίτερες ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η αρχή θα γίνει αυτή την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, με το «Possession» του Αντρέι Ζουλάφσκι. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
«Μου είναι ευκολότερο να ταυτιστώ με χαρακτήρες που βρίσκονται στα όρια της υστερίας, που είναι φοβισμένοι, και βρίσκονται σε απόγνωση για να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Αυτοί οι φαινομενικά εύθραυστοι χαρακτήρες, στην πραγματικότητα είναι οι πιο δυνατοί.» Τένεσι Ουίλιαμς
 
Οι Χίμαιρες είναι μία ανήσυχη κοινότητα ανθρώπων που δημιουργήθηκε το 2004 και αναζητά τρόπους έκφρασης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουν μια σειρά ταινιών υπό τον εκκεντρικό τίτλο «Films of Soul and Flesh». Πρόκειται για ταινίες που θέτουν στο επίκεντρο ψυχικά διαταραγμένους χαρακτήρες με έντονη προσωπικότητα. Ταινίες που παρατηρούν και συνενώνουν την υπαρξιακή ανησυχία με τη σωματική απόγνωση.
 
image
 
Θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε στο είδος του τρόμου ή του ψυχολογικού θρίλερ ή των σινεφίλ ταινιών. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κινηματογράφο δημιουργών (auteur cinema). Καθώς οι σκηνοθέτες Todd Haynes, Claire Denis, Andrzej Zulawski, Ki-duk Kim, Denys Arcand αναπτύσσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, μία εντελώς προσωπική γραφή.
 
Πρόκειται αναμφίβολα για δημιουργούς με τη δική τους σφραγίδα στον χώρο της 7ης Τέχνης. Κινηματογραφώντας ιστορίες που αναμοχλεύουν τα είδη και εν τέλει τα ξεπερνάνε. Μέσα από το αφιέρωμα «Films of Soul and Flesh» θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πέντε χαρακτηριστικές τους δημιουργίες.

image
 
Η αρχή γίνεται αυτή την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 20:00, με την ταινία “Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη” (Possesssion) του 1981, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αντρέι Ζουλάφσκι (Andrzej Zulawski).
 
Επιστρέφοντας στο Δυτικό Βερολίνο, ο Μαρκ (Σαμ Νιλ) βρίσκει τη γυναίκα του Άννα (Ιζαμπέλ Ατζανί) να συμπεριφέρεται παράξενα. Τον εγκαταλείπει, όχι για τον εραστή της, αλλά για ένα τέρας που παίρνει σιγά-σιγά τα χαρακτηριστικά του Μαρκ, ενώ ο ίδιος συναντά στο πρόσωπό της δασκάλας του παιδιού τους τη σωσία της Άννας…
 
Η ταινία είναι ένα υπέροχο ερωτικό θρίλερ σκηνοθετημένο άψογα από τον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Στο καστ ξεχωρίζουν με την παρουσία τους τόσο ο Σαμ Νιλ, όσο κυρίως η εκθαμβωτική Ιζαμπέλ Ατζανί σε μία ερμηνεία που κόβει την ανάσα και που δικαίως της χάρισε το ‘Α Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, εκείνη την χρονιά.

image
 
Ο Πολωνός σκηνοθέτης, όπως έχει δηλώσει, έγραψε το σενάριο στο μεταίχμιο μιας διαταραγμένης διαδικασίας χωρισμού. Στο “Possession”, μια γυναίκα δαιμονισμένη εγκαταλείπει τον εραστή της. Συγκρούσεις και νευρικοί κλονισμοί συνθέτουν το παζλ, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του Αντρέι Ζουλάφσκι. Η σκηνή όπου η Ιζαμπέλ Ατζανί τρέχει για να “γλιτώσει”, στο υπόγειο μετρό του Βερολίνου, αποτελεί σημείο αναφοράς και όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο είναι γυρισμένη σε μονόπλανο…


 
Οι προβολές του Αφιερώματος «Films of Soul and Flesh» θα πραγματοποιηθούν στον χώρο πολιτιστικών δράσεων “Κλέφτες” (Γ’ Σεπτεμβρίου 174, 1ος όροφος, Βικτώρια) στις 20:00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την επιμέλεια έχει ο Γιώργος Ευθυμίου ενώ για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο των Χίμαιρες: https://chimeres.info