«Κάτω από την ίδια ομπρέλα» θα βρίσκονται από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η μπίρα Fischer. Σημείο συνάντησης οι οδοί Πρ. Κορομηλά και Λασσάνη. Εκεί, θα στηθεί ένα πρωτότυπο  και άκρως κινηματογραφικό σκηνικό με δεκάδες «αιωρούμενες» ομπρέλες που θα δώσουν ακόμα περισσότερο χρώμα στην εορταστική ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Με αφορμή τα «αποκαλυπτήρια» της καλλιτεχνικής παρέμβασης, θα γίνει προβολή της ταινίας “Οι Ομπρέλες του Χερβούργου” (The Umbrellas of Cherbourg) του 1964, σε σκηνοθεσία του Ζακ Ντεμί (Jacques Demy). Το μεσημέρι του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου στις 14.00 στο Ολύμπιον. Η είσοδος είναι ελεύθερη… η ομπρέλα απαραίτητη!

image
 
Μετά το τέλος της προβολής, το κοινό, με μια ομπρέλα στο χέρι, θα περπατήσει σε μια όμορφη βόλτα μέχρι την οδό Προξένου Κορομηλά, όπου θα απολαύσει τα αποκαλυπτήρια της πρωτότυπης εικαστικής σύνθεσης. Δεκάδες αιωρούμενες ομπρέλες θα δώσουν το γιορτινό χρώμα στους δυο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τις οδούς Προξένου Κορομηλά και Λασσάνη.
 
Ο Jacques Demy, ξεκινώντας από τον χώρο του ντοκιμαντέρ αλλά και του κινούμενου σχεδίου, θα ασχοληθεί στη συνέχεια με τον κινηματογράφο παρουσιάζοντας και εκεί το πολύπλευρο ταλέντο του, με ταινίες όπως: Lola (1961), Les sept peche capiteaux (Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, 1962), La baie des anges (Το λιμάνι των αγγέλων, 1963), Les parapluies de cherbourg (Οι ομπρέλες του Χερβούργου, 1964), Les demoisselles de Rochefort (Τα κορίτσια του Ροσφόρ, 1967) και The model shop (Το φωτομοντέλο, 1969).

image
 
«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» είναι ένα κλασσικό φιλμ του Ζακ Ντεμί. Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιάζουν κρυφά να παντρευτούν. Όταν το ανακοινώνει στη μητέρα της, εκείνη το απαγορεύει λέγοντας ότι ο Γκι είναι πολύ νέος και δεν έχει πάει καν στρατό. Έτσι ο Γκι αποφασίζει να παρουσιαστεί στο στρατό και αναχωρεί για την Αλγερία.

image
 
Ενώ ο Γκι έχει φύγει η Ζενεβιέβ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Μετά από προτροπή της μητέρας της, αναγκάζεται να αποδεχτεί την πρόταση γάμου του έμπορου πολύτιμων λίθων Ρολάν Κασάρ, ο οποίος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και της υπόσχεται να μεγαλώσει το παιδί σαν να ήταν δικό του. Στην Αλγερία ο Γκι τραυματίζεται και επιστρέφει στο Χερβούργο πριν περάσουν τα δύο χρόνια της θητείας του αλλά η Ζενεβιέβ έχει ήδη φύγει ακολουθώντας τον σύζυγό της για μια νέα ζωή…
 
«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» γυρίστηκαν μέσα σε οκτώ εβδομάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1963 στο Χερβούργο και αποτελούν την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Κατρίν Ντενέβ.

image
 
Το φιλμ προβλήθηκε στις γαλλικές αίθουσες για πρώτη φορά στις 19/02/1964 και στις ΗΠΑ στις 16/12/1964. Το 1964  κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο (αργότερα καθιερώθηκε ως Χρυσός Φοίνικας) στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ την επόμενη χρονιά στα Όσκαρ, ήταν υποψήφια για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία εκπροσωπώντας τη Γαλλία (έχοντας άλλες τέσσερις υποψηφιότητες: πρωτότυπου σεναρίου, τραγουδιού, πρωτότυπης μουσικής και μουσικής διασκευής).

image
 
Ο χαρακτήρας του Ρολάν Κασάρ στην ταινία είναι ο ίδιος από την πρώτη ταινία του Ντεμί τη “Λόλα”. Ενώ τέλος όσο αφορά το υπέροχο Soundtrack, ο Μισέλ Λεγκράν, στενός συνεργάτης του Ντεμί ήδη από την “Λόλα”, με τις “Ομπρέλες του Χερβούργου” κέρδισε τις πρώτες τρεις (από τις 13 συνολικά) υποψηφιότητες για Όσκαρ στην καριέρα του και έγινε διάσημος και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Εκτός από τρία βραβεία Όσκαρ – The Thomas Crown Affair (1968), Summer of ’42 (1971) & Yentl (1983) – ο Μισέλ Λεγκράν έχει κερδίσει και πέντε βραβεία Γκράμι.


 
“Οι Ομπρέλες του Χερβούργου είναι μια ταινία κατά του πολέμου, κατά της απώλειας, ενάντια σε οτιδήποτε απεχθανόμαστε, που τη διαπνέει ένα αεράκι ευτυχίας.”
Ζακ Ντεμί


 
«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» θα προβληθούν σήμερα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 14:00 στον Κινηματογράφο Ολύμπιον με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.