Καλωσορίζοντας τον Αύγουστο, στην κινηματογραφική στήλη του Tvxs.gr και στη θεματική ενότητα «Θερινό Σινεμά», ξαναβλέπουμε την κλασσική δημιουργία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς: «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly, Last Summer – 1959). Πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς, με τρεις σπουδαίους ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους αντιστοίχους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και την Κάθριν Χέμπορν.

Ads

Το κινηματογραφικό μας ταξίδι με το θεματικό αφιέρωμα «Θερινό Σινεμά», ξεκίνησε έχοντας στη θέση του καπετάνιου τον Ρόμαν Πολάνσκι και παρέα μας το κλασσικό φιλμ «Μαχαίρι στο Νερό» (Knife in the Water) του 1962. Στη συνέχεια το πηδάλιο πήρε ο σπουδαίος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με το φιλμ  «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (Summer with Monika / Sommaren med Monika) του 1953 και ο Λικ Μπεσόν, που μας μετέφερε στο απέραντο, αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο της Αμοργού, μέσα από το φιλμ «Το Απέραντο Γαλάζιο» (The Big Blue / Le Grand Bleu) του 1988. Στο προηγούμενο μας ταξίδι τη σκυτάλη πήρε ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, με την «Περιπέτεια» και την υπέροχη Μόνικα Βίττι. Σήμερα ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας καθώς μεταφερόμαστε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με το φιλμ «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς.

image

Με τον τίτλο «Θερινό Σινεμά» εγκαινιάσαμε έναν νέο κύκλο παρουσιάσεων, χαρακτηριστικών, αγαπημένων μα κυρίως “δροσερών” ταινιών, οι οποίες ύμνησαν τον ήλιο, τη θάλασσα, την παραλία κι εν τέλει το καλοκαίρι. Ταινίες που έχουν σημειώσει τη δική τους μοναδική ιστορία και πορεία στην μεγάλη οθόνη, συντροφεύοντας μας σε κάποια θερινή προβολή παρέα με φίλους…

Ads

image

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, Βάιολετ Βέναμπλ (Κάθριν Χέπμπορν) ζει ανάμεσα στα παράξενα φυτά του γιου της, αρνούμενη να δεχτεί την πραγματικότητα γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του. Η κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον γιο της και συντηρούσε, όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους.

image

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly, Last Summer – 1959)

Κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να μπορέσει ο Σεμπάστιαν να γράψει το “Θερινό” του ποίημα. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά η κυρία Βέναμπλ δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) που επωμίστηκε ακούσια στην αρχή κι εκούσια στη συνέχεια ως μην έχουσα κι άλλη επιλογή, τον ρόλο που κατείχε μονοπωλιακά ως τότε η κυρία Βέναμπλ.

image

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν πέθανε σε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία της Ισπανίας κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν μια σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα πάνω στο θάνατο του Σεμπάστιαν, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει κι η Κάθριν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φρενοβλαβής και να κλειστεί στο δημόσιο ψυχιατρείο, όπου ο διακεκριμένος νευροχειρουργός Τζον Κιούκροβιτς (Μοντγκόμερι Κλιφτ) προτίθεται να της κάνει λοβοτομή προκειμένου να την βγάλει από το παραλήρημά της. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι;

image

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, έχοντας κερδίσει τέσσερα βραβεία Όσκαρ και παρουσιάζοντας μας θρυλικές ταινίες, όπως το “All About Eve” του 1950, το “Guys and Dolls” του 1955, αλλά και την “Cleopatra” του 1963, μεταφέρει το 1959 στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς.

image

Στο φιλμ «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly, Last Summer – 1959) ο Μάνκιεβιτς, έχει στη διάθεση του τρεις σπουδαίους ηθοποιούς. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και η Κάθριν Χέμπορν, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία εντυπωσιακή, δραματική ιστορία μυστηρίου.

image

Τόσο η Χέμπορν, όσο και η Τέιλορ κέρδισαν με την ερμηνεία τους μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία ‘Α Γυναικείου Ρόλου – αλλά νικήτρια εκείνη την χρονιά ήταν η Σιμόν Σινιορέ για την ερμηνεία της στο φιλμ “Ανεμοστρόβιλος του Πάθους” (Room At The Top, 1959) – ενώ η ταινία απέσπασε άλλη μία υποψηφιότητα στην κατηγορία Best Art Direction-Set Decoration, Black-and-White, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

Έτος: 1960 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 114 λεπτά | Σκηνοθεσία: Joseph L. Mankiewicz | Σενάριο: Tennessee Williams (play), Gore Vidal | Παίζουν: Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn, Montgomery Clift