Έχοντας προβληθεί ήδη στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όντας η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, η νέα δημιουργία του Νόα Μπάουμπαχ, κάνει την εμφάνιση της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η Φράνσις (Γκρέτα Γκέργουικ) ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έχει διαμέρισμα. Η Φράνσις βοηθάει σε μια ακαδημία χορού, αλλά δεν είναι χορεύτρια. Η Φράνσις έχει μια καλή φίλη, τη Σόφι, αλλά δε μιλάνε πια μεταξύ τους.

image
 
Η Φράνσις ρίχνεται με ορμή στα όνειρα της, ακόμα κι όσο η πραγματικότητα της δείχνει να μη το κάνει. Η Φράνσις θέλει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει, αλλά ζει τη ζωή της με ασύδοτη χαρά κι ελαφρότητα…
 
Με ξεναγό την απολαυστική Γκρέτα Γκέργουικ, ταξιδεύουμε στη Νέα Υόρκη σε ασπρόμαυρο φόντο. Ευχάριστο, με γρήγορους διαλόγους και καλό σενάριο, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το νέο φιλμ του Νόα Μπάουμπαχ, θυμίζει παλιό, καλό Γούντι Άλεν…

image
 
Εφτά χρόνια αφότου βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου χάρη στο «Δεσμοί Διαζυγίου» και με μία από τις πιο σταθερά ενδιαφέρουσες καριέρες στο σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, ο Νόα Μπάουμπαχ επιστρέφει φέτος θριαμβευτικά, με το «Frances Ha».
 
Με την πολύτιμη σεναριακή συνεργασία της Γκρέτα Γκέργουιγκ, της υπέροχης indie queen πρωταγωνίστριάς του, το «Frances Ha» είναι ένα γλυκύτατο και ακαταμάχητο φιλμ πάνω στις ελπίδες και τις διαψεύσεις μιας ονειροπαρμένης 27χρονης που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

image
 
Χιούμορ και πνευματώδεις διάλογοι, παιχνιδιάρικη διάθεση και καταστάσεις που μοιάζουν μία μόλις ανάσα από την αληθινή ζωή, είναι μερικοί μόνο λόγοι που υπόσχονται να μετατρέψουν το φιλμ σε μία από τις ταινίες που θα θυμόμαστε για καιρό.
 
Το “Frances Ha” του Νόα Μπάουμπαχ, ήταν η ταινία έναρξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ όπως παραδοσιακά συμβαίνει είχε και δεύτερη προβολή, μέσα στο Φεστιβάλ.

image
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Frances Ha» προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φετινό 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ έχει παρουσιαστεί σε σπουδαία Φεστιβάλ όπως αυτό της Νέας Υόρκης, του Σιάτλ, αλλά και το περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο.
 
«Η Γκέργουικ είναι απρόβλεπτη και ευλογημένη με χάρισμα για σωματική κωμωδία, που ταυτόχρονα είναι γεμάτο χάρη και αμηχανία. Μπορεί να φερθεί απαίσια και πάλι να την αγαπάς», έγραψε το The Hollywood Reporter, ενώ οι New York Times σχολίασαν: «με το γρήγορο, νευρώδη ρυθμό και τα κοφτερά αστεία, η ταινία είναι απόλαυση.»

image
 
Η Greta Gerwig, έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον σκηνοθέτη Noah Baumbach το 2010, στο φιλμ “Greenberg”, με τον Ben Stiller και τον Rhys Ifans, ως συμπρωταγωνιστές της.
 
Και βέβαια ποιος μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία της στο “Nights and Weekends” του 2008, το οποίο επίσης είχαμε απολαύσει τότε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Μία ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Greta Gerwig και Joe Swanberg, που τότε ήταν ζευγάρι και εκτός μεγάλης οθόνης, με τον δεύτερο μάλιστα να βρίσκεται στην Αθήνα εκείνη τη χρονιά σε μία πολύ όμορφη κουβέντα για το πραγματικά Ανεξάρτητο Σινεμά – DIY (Do It Yourself).

image
 
Η ταινία “Frances Ha” είναι ένα σύγχρονο κωμικό παραμύθι στο οποίο ο Noah Baumbach εξερευνά τη Νέα Υόρκη, τη φιλία, την τάξη, τη φιλοδοξία, την αποτυχία, αλλά και τη λύτρωση…


 
Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 86 λεπτά | Σκηνοθεσία: Noah Baumbach | Σενάριο: Noah Baumbach, Greta Gerwig | Παίζουν: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver