Ο Άγγελος Σπάρταλης υπογράφει ένα made in Greece μεγάλου μήκους animation. Πρόκειται για το «Από τη Γη στη Σελήνη» βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Ένα πραγματικό εικαστικό κατόρθωμα για τον Έλληνα καλλιτέχνη που η κατασκευή του διήρκεσε περίπου μια πενταετία και το οποίο προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
“Όταν ζωγραφίζεις πολύ καιρό – επειδή η ζωγραφική είναι μια μοναχική τέχνη και ο ζωγράφος ένας αναχωρητής των πραγμάτων και της ζωής – νοσταλγείς τους ανθρώπους και κάνεις μια ταινία μυθοπλασίας με ηθοποιούς για να ξελαμπικάρεις. Κάνοντας την ταινία αυτή όμως, τρως στη μάπα το συνεργείο και τους ηθοποιούς που σε τρελαίνουν («Αυτό δε γίνεται», λέει πάντα ο τεχνικός, «Δε μου κάνεις κοντινά πλάνα γιατί κατά βάθος με μισείς και θες να με καταστρέψεις», λέει πάντα ο ηθοποιός, κ.τ.λ.). Κι έτσι αποφασίζεις ή να ξαναζωγραφίσεις ή να κάνεις ένα animation που δε θέλει ηλεκτρολόγο και σταρ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν ξεκινήσαμε το «Από τη Γη στη Σελήνη», αλλά ήμασταν προκλητικά αδαείς, δεν ξέραμε τι αγγούρι μας περιμένει και φυσικά, αφού το φάγαμε τώρα χαιρόμαστε.” Άγγελος Σπάρταλης
 
Στην Αμερική του 1869, oι πολεμοχαρείς κλαίνε τη μοίρα τους γιατί ο πόλεμος έχει τελειώσει και έχουν πέσει σε απραξία. Αναπολούν το ένδοξο παρελθόν, νιώθοντας άβολα με τα πένθιμα ρούχα που παλιώνουν αχρησιμοποίητα στις ντουλάπες και με το βαμβάκι που ξαναφυτρώνει στα χωράφια, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ιούλιος Βερν.

image
 
Τότε ακριβώς έρχεται ο Πρόεδρος του Τηλεβολικού Συλλόγου, Ιμπεϋ Μπαρμπικάν, να δώσει τη λύση, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για τη ρίψη οβίδας από τη Γη στη Σελήνη. Η πράξη αυτή θα αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική επικοινωνία του ανθρώπου με τον δορυφόρο της Γης ενώ θα δοξάσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα πέρατα του πλανήτη.
 
H πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους είναι χειροποίητα κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Στο τραγούδι και τις φωνές των πρωταγωνιστών, ακούμε τους:  Διονύσης Σαββόπουλος, Ψαραντώνης, Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Στράτος Τζώρτζογλου και Δημήτρης Σταρόβας.

image
 
Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στην Κρήτη και στo Düsseldorf της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία- Αεροναυπηγική). Το Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε στη γκαλερί TITANIUM στην Αθήνα τη ζωγραφική σειρά «Από τη Γη στη Σελήνη» που δημιουργήθηκε παράλληλα με το ομώνυμο animation.
 
Έχει επίσης αποσπάσει μεταξύ άλλων το 1ο βραβείο της κριτικής επιτροπής μαζί με το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του «Το σύνδρομο της Χιονάτης» (2008, DigitalWave).

image
 
Το υπέροχο, μεγάλου μήκους animation του Άγγελου Σπάρταλη, «Από τη Γη στη Σελήνη» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Σεπτέμβριο στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ αυτή την εβδομάδα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός).


 
Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της ταινίας «Από τη Γη στη Σελήνη» – https://www.spartalis.gr/moon/