Το πρώτο της διαστημικό εργαστήριο εκτόξευσε την Πέμπτη η Κίνα. Το «Τιανγκόγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι), θα παραμείνει σε τροχιά για δυόμιση χρόνια και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα δοκιμών για την κατασκευή ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού έως το 2020.

Ads

 
Το μη επανδρωμένο «Τιανγκόγκ-1», βάρους 8,5 τόνων, αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε το 1990 με ρωσική τεχνογνωσία. Υπενθυμίζεται πως το 2003 έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να στείλει άνθρωπο στο διάστημα.

Επιπλέον, το 2010 εκτόξευσε το Τσανγκ-ε, το δεύτερο δορυφόρο της που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ για το επόμενο προγραμματίζεται μια κοινή σινο-ρωσική αποστολή στον Άρη. Η εκτόξευση του «Τιανγκόγκ-1» πραγματοποιήθηκε στις 21.16, τοπική ώρα, στην έρημο Γκόμπι.

 Η Κίνα σχεδιάζει στη συνέχεια να εκτοξεύσει τρία σκάφη, τα οποία θα συνδεθούν με το «Ουράνιο Παλάτι». Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα Σενζού 8, 9 και 10. Αν οι εν λόγω δοκιμές πραγματοποιηθούν με επιτυχία, τότε η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει το διαστημικό της πρόγραμμα με τις μη επανδρωμένες αποστολές Σενζού 11 και 12 το 2012.

Ads