«Περίπου η μισή θερμότητα από τα 44 τρισεκατομμύρια Watts που ρέει από το εσωτερικό της Γης, είναι ότι απέμεινε από την περίοδο σχηματισμού του πλανήτη μας.»

Ads


Αιχμαλωτίζοντας γεωνετρίνα
– ή πιο σωστά γεω-αντινετρίνα – τα οποία εκλύονται κατά την αποσύνθεση ραδιενεργών ισοτόπων, επιστήμονες στο KamLAND στην Ιαπωνία, κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ποσότητα της θερμότητας που παράγεται από την ραδιενεργή αποσύνθεση των στοιχείων μέσα στο εσωτερικό της Γης.

Βρήκαν λοιπόν πως η ραδιενεργή αποσύνθεση
εκλύει μόλις τη μισή ποσότητα της θερμότητας της Γης, με την υπόλοιπη μισή να προέρχεται από την πρωτογενή θερμότητα, που απέμεινε από τον σχηματισμό του πλανήτη μας.

Το πιο δημοφιλές μέχρι σήμερα μοντέλο του εσωτερικού της Γης, γνωστό και ως BSE (Bulk Silicate Earth), δείχνει πως όλη η θερμότητα από τη ραδιενεργή αποσύνθεση των προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό της Γης και το μανδύα – περίπου οκτώ terawatts από το ουράνιο 238, άλλα οκτώ από το θόριο 232 και τέσσερα από το κάλιο 40.

Το KamLAND εντόπισε 841 συμβάντα γεω-αντινετρίνων
μεταξύ του Μαρτίου 2002 και του Νοεμβρίου 2009, εκ των οποίων τα 730 ήταν συμβάντα αντίδρασης ή άλλα υποβάθρου. Τα υπόλοιπα προέρχονταν από ραδιενεργές αποσυνθέσεις ουρανίου και θορίου στη Γη.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα συνδυάστηκαν
με δεδομένα από το πείραμα Borexino, που διεξήχθη στο Γκραν Σάσσο της Ιταλίας, με σκοπό να υπολογιστεί η συμβολή του ουρανίου και του θορίου στην παραγωγή θερμότητας στη Γη.

Η απάντηση ήταν περίπου 20 terawatts.
Βάσει των μοντέλων, άλλα 3 terawatts περίπου προέρχονται από την αποσύνθεση άλλων ισοτόπων. Αυτό σημαίνει περισσότερη θερμική ενέργεια από αυτή που δείχνει το μοντέλο BSE, αλλά σαφώς πολύ λιγότερη από τη συνολική θερμική ενέργεια της Γης.

«Ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως δεν ευθύνεται μόνο η ραδιενεργή αποσύνθεση για τη θερμική ενέργεια της Γης,» υποστηρίζει ο Stuart Freedman από το Berkeley Lab που συνεργάζεται με το KamLAND. «Παραμένει αναπάντητο ερώτημα εάν το υπόλοιπο είναι πρωτογενής θερμότητα ή προέρχεται από κάποια άλλη πηγή»

Μία μάλλον ριψοκίνδυνη ιδέα είναι πως ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιου είδους φυσικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες βαθιά μέσα στη Γη,
όπου συσσώρευσαν σχάσιμα στοιχεία και ξεκίνησαν μία παρατεταμένη αντίδραση σχάσεως.

Ads

Πηγή: www.physics4u.gr