Ακόμα περισσότεροι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν μέρος στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υποεκπροσωπείται στις δοκιμές και μάλιστα για αβάσιμους λόγους. Στην έκκληση που απευθύνουν, τονίζουν μάλιστα ότι εφόσον η βιολογική και όχι η “πραγματική” χρονολογική ηλικία ενός ατόμου πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, η επιβολή ορίων ηλικίας για συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές κρίνεται αδόκιμη.

Ads

Είναι δεδομένο ότι οι οργανισμοί της ηλικιακής αυτής ομάδας διαφέρουν σημαντικά από αυτούς των νεότερων ανθρώπων. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η μη συμμετοχή τους στις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων, δημιουργεί πολλά προβλήματα, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων και παρενεργειών των φαρμάκων σε αυτούς. Πόσο μάλλον στις περιπτώσεις που φάρμακα τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους άνω των 70 δεν έχουν δοκιμαστεί σε αυτούς αλλά σε αρκετά νεότερους ανθρώπους.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, παρά τα μέτρα του Ιουνίου του 2000, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο εξής τα έξοδα θεραπείας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές θα καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ιατρική κοινότητα διαμαρτύρεται για υποεκπροσώπηση συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων στις κλινικές δοκιμές. Τον περασμένο Απρίλιο ερευνητική ομάδα 300 μελών, από το Τέξας της Αμερικής, διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών στην Αμερική. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν υπογραμμίζουν την υποεκπροσώπηση των ηλικιωμένων αλλά και εθνικών μειονοτήτων στις δοκιμές.

Ads

Πήγη: newscientist.com