Τη Μεσανατολική εκδοχή των «Γραμμών της Νάζκα» αποκάλυψαν ερευνητές με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών. Για καιρό οι ντόπιοι έκαναν λόγο για διασκορπισμένες πέτρες, ωστόσο, στο πλαίσιο ενός εναέριου προγράμματος φωτογράφησης της Ιορδανίας, ο δορυφόρος αποκάλυψε μία αρμονία στην τοποθέτησή τους, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στους μελετητές.
Ads
Αποκαλούνται «ζάντες» και ο αριθμός τους ανέρχεται σε χιλιάδες. Πρόκειται για πέτρινες κατασκευές, που έχουν ένα κύκλο στο κέντρο τους από τον οποίο ξεκινούν ακτίνες, δημιουργώντας διαφορετικά σχέδια. Οι εν λόγω κατασκευές, ηλικίας περίπου 2.000 χρόνων, βρίσκονται συχνά κοντά σε πεδία λάβας και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 25 έως 70 μέτρα. Κάποιες είναι απομονωμένες, ενώ άλλες είναι συγκεντρωμένες σε ντουζίνες.
«Στην Ιορδανία και μόνο υπάρχουν πέτρινες κατασκευές, που είναι πολύ περισσότερες από ο, τι οι Γραμμές Νάζκα, βρίσκονται σε πολύ πιο εκτεταμένη περιοχή και είναι πολύ παλαιότερες», δηλώνει ο Ντέιβιντ Κένεντι, καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, έρευνα του οποίου θα δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος του «Journal of Archaeological Science». Σημειώνεται πως οι μελέτες του Κένεντι είναι μέρος ενός μακροχρόνιου εναέριου προγράμματος που αναζητεί αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ιορδανία.
Ακόμη, οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη χρηστικότητα των πέτρινων κατασκευών. «Τα σχέδια πρέπει να ήταν σαφέστερα όταν πρωτοφτιάχτηκαν, στο μεταξύ όμως οι άνθρωποι περπάτησαν επάνω τους για αιώνες και χιλιετίες, χωρίς να έχουν ιδέα τι ήταν», λέει ο Κένεντι. «Οι αρχαιολόγοι μελετώντας τους την εποχή προ Google Earth είχαν σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι ερείπια σπιτιών ή νεκροταφείων, αλλά καμία από αυτές τις ερμηνείες δεν φαίνεται να ισχύει», προσθέτει, σημειώνοντας πως ίσως να πρόκειται για ανάγκη μίας πολιτισμικής συνέχειας. Σημειώνεται πως τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έχουν ακόμα ανασκαφή, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να ερμηνευθούν οι κατασκευές, που για πρώτη φορά είχαν εντοπιστεί από πιλότους της RAF τη δεκαετία του ’20.
Παρόμοιες κατασκευές, αλλά με διαφορετικά σχήματα –κάποιες είναι ορθογώνιες- , έχουν εντοπιστεί, από την ίδια ομάδα, και στη Σαουδική Αραβία. Ιδιαίτερο στοιχείο των κατασκευών στη Σαουδική Αραβία είναι πως ευθυγραμμίζονται με την ανατολή του ηλίου. Αντίθετα, οι κατασκευές στην Ιορδανία δεν φαίνεται να σχετίζονται με αστρονομικά φαινόμενα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτριας Φυσικής στο Πολυτεχνείο του Τορίνο Αμέλια Σπαραβίνια, υποστηρίζει πως οι κατασκευές αυτές μπορεί να αναφέρονται ως «γαιογλυφικά», όπως και οι Γραμμές Νάζκα. «Αν λάβουμε υπόψη, γενικότερα, ότι οι κύκλοι από πέτρα ήταν χώροι λατρείας των προϊστορικών ανθρώπων ή θέσεις για τελετουργίες που συνδέονται με αστρονομικά γεγονότα ή με τις εποχές, θα μπορούσε να σχετίζονται με τα γαιογλυφικά της Νάζκα. Ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός, αλλά η λειτουργία θα μπορούσε να είναι η ίδια», τονίζει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >