Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στις ΗΠΑ έχει αναθέσει σε μια επιτροπή ειδικών να διαπιστώσει αν όντως έχει εντοπιστεί από επιστήμονες ένα μη αναμενόμενο υπο-ατομικό σωματίδιο.

Ads

Το Απρίλιο, ερευνητές του αμερικανικού επιταχυντή σωματιδίων Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άγνωστου έως σήμερα στοιχειώδους σωματιδίου ή ακόμα και για την ύπαρξη μιας άγνωστης θεμελιώδους δύναμης της Φυσικής.

Οι ενδείξεις προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από συγκρούσεις σωματιδίων στον επιταχυντή, ο οποίος είναι ο μεγάλος «ανταγωνιστής» του επιταχυντή LHC, στο ευρωπαϊκό πυρηνικό εργαστήριο CERN. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια από τις ριζικότερες αλλαγές όλων των χρόνων στην φυσική επιστήμη.

Όμως τώρα ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες του επιταχυντή Tevatron βρίσκονται σε διαμάχη για το θέμα. Δύο ξεχωριστοί ανιχνευτές σωματιδίων, πολλαπλής χρήσης, αναλύουν δεδομένα από συγκρούσεις σωματιδίων στον Televatron. Οι δύο ομάδες που διενεργούν αυτά τα πειράματα είναι οι CDF και DZero physicists. Ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να διασταυρώσει τις ανακαλύψεις της άλλης ομάδας.

Ads

Η επιτροπή που συστάθηκε θα έχει ως στόχο να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων. Τα μέλη της επιτροπής θα συγκρίνουν της σημειώσεις τους, για να προσδιορίσουν την αιτία που την ένδειξη, την οποία παρατηρούν τα μέλη της ομάδας CDF, δεν την παρατηρούν οι φυσικοί της DZero.

Ο καθηγητής Giovanni Punzi, εκπρόσωπος της ομάδας CDF, δήλωσε στο «BBC News»: «Η DZero δεν επιβεβαίωσε το αποτέλεσμά μας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά το απορρίπτουν ή Όχι. Έτσι πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά και να δούμε περισσότερα δεδομένα».

Πρόσθεσε πως «το εκτιμώμενο μέγεθος της «υπέρβασης» -δηλαδή του πιθανού σήματος ότι υπάρχει ένα νέο σωματίδιο- η ομάδα CDF θεωρεί ότι ενέχει τον κίνδυνο της μεγάλης στατιστικής αβεβαιότητας». Εξαιτίας αυτού, τόνισε, «είναι πολύ πιθανό η διαφωνία μεταξύ CDF και DZero να μην είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά».