Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια Μάικλ Μπράουν «σκότωσε» τον Πλούτωνα. Ωστόσο, πλέον προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά για την υπόθεση…

Ads

Μετά την έρευνά του για ένα ουράνιο σώμα με το όνομα Έρις, ο Μπράουν δήλωσε το 2005 ότι το τελευταίο ήταν μεγαλύτερο ή τουλάχιστον πιο μαζικό από τον Πλούτωνα, τον 9ο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Ένα χρόνο αργότερα, η λέξη «πλανήτης» επαναπροσδιορίστηκε και ο Πλούτωνας, μαζί με τον Έρις ονομάστηκαν «πλανήτες νάνοι».

Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο, με τον τίτλο «Γατί σκότωσα τον Πλούτωνα», ο Μπράουν φαίνεται να «πενθεί» την απώλεια του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να δείχνει ότι μετανοεί.

«Η απόρριψή του αποτέλεσε το περισσότερο ευαίσθητο επιστημονικό πράγμα στην πλανητική ταξινόμηση από την απόρριψη, επίσης, των αστεροειδών πριν από περίπου 200 χρόνια», γράφει ο Μπράουν στο βιβλίο του.

Ads

Ορισμένες αμφιβολίες εμφανίζονται, ωστόσο, για το όπλο που χρησιμοποίησε ο Μπράουν, τον Έρις. Μία νέα μελέτη των αστροναυτών Alain Maury και Bruno Sicardy υποστηρίζει ότι ο Έρις μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος τελικά.

Ο υπολογισμός του μεγέθους ενός πλανήτη μπορεί να κρύβει παγίδες, καθώς στηρίζεται στον τρόπο που επιδρά στο φως των άστρων γύρω από αυτό. Οι Maury και Sicardy δεν σημειώνουν απλώς το πόσο μεγάλος θεωρούν ότι είναι ο Έρις, σύμφωνα με τους The New York Times. Τονίζουν ότι ο κατά το δυνατόν μικρότερος Πλούτωνας είναι μεγαλύτερος από τον κατά τον δυνατόν μεγαλύτερο Έρις. «Ο Έρις είναι ξεκάθαρα μικρότερος», υποστηρίζει ο Maury…