Η επίσημη χορωδία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ετοιμάζεται να ηχογραφήσει ένα τραγούδι, αφιερωμένο στο Large Hadron Collider (LHC). Ο LHC είναι το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής. Πρόκειται για μία υπόγεια σήραγγα 27 χιλιομέτρων που σχηματίζει έναν κύκλο που τρέχει κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα.
Οι στίχοι έχουν γραφτεί από την κλινική ψυχολόγο, Danuta Orlowska, πάνω στη μελωδία του τραγουδιού Hippopotamus από τους Flanders and Swann και είναι αφιερωμένο στο μποζόνιο Higgs – ένα υπό-ατομικό σωματίδιο για την ανίχνευση του οποίου ουσιαστικά σχεδιάστηκε ο LHC. «Higgs, Higgs, ένδοξο Higgs» αναφέρει το τραγούδι και συνεχίζει δοξάζοντας τη θεμελιώδη αξία του.
Αυτή δεν είναι η πρώτη ωδή του CERN στα φυσικά σωματίδια. Τα μέλη του προσωπικού έχουν γράψει ένα ραπ τραγούδι που α μη τι άλλο, επαινέθηκε για την επιστημονική του αρτιότητα.
Το ραπ φαίνεται ότι έλκει την επιστημονική κοινότητα. Ο Buzz Aldrin, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, κυκλοφόρησε επίσης ένα ραπ τραγούδι φέτος. Η «Rocket Experience» γράφτηκε με τη βοήθεια του rapper, Snoop Dogg, για την 40ή επέτειο από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που προσγειώθηκε στο φεγγάρι.
Στο τραγούδι ο Buzz Aldrin, τραγουδά «είμαι ο άνθρωπος του διαστήματος. Είναι καιρός για μακρινές περιπέτειες. Ας πάμε ένα ταξίδι στον Άρη. Πεπρωμένο μας είναι τα αστέρια». Στόχος ήταν η μετάδοση του ενθουσιασμού για την εποχή του Apollo στη νεότερη γενιά, ωστόσο, ο Andrew Harrison, εκδότης του μουσικού πρωθυπουργού Word αμφιβάλλει. «Δε νομίζω ότι μπορούμε να το αποκαλέσουμε ένα μεγάλο άλμπουμ για την hip-hop μουσική, δήλωσε στο BBC, υπογραμμίζοντας πάντως ότι καταλαβαίνει γιατί ο Buzz και άλλοι επιστήμονες στρέφονται στη μουσική προκειμένου να μεταδώσουν τα θαύματα και επιτεύγματα της επιστήμης. «Οι επιστήμονες μπορεί να αισθάνονται κάπως παραγκωνισμένοι καθώς κάνουν μεγάλες ανακαλύψεις που όμως δεν προσελκύουν την προσοχή του κόσμου. Δεν γίνονται δημοφιλή».
Υπάρχουν επίσης τραγούδια αφιερωμένα σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ο Jonathan Mann έγραψε ένα τραγούδι για την ανακάλυψη του σκελετού ενός ανθρωπόμορφου πλάσματος (Ardipithecus ramidus), ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που θα μπορούσε να είναι ανθρώπινος πρόγονος.
Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τη μουσική μόνο για την ενημέρωση του κοινού αλλά και είναι απλώς χρησιμοποιούν τη μουσική για την ενημέρωση του κοινού, αλλά και για να δημιουργήσουν καμπάνιες.
Το τραγούδι «Don’t go messing with our Telescope» κυκλοφόρησε πέρυσι από επιστήμονες αστρονόμους, σαν μία καμπάνια, προκειμένου να μην κλείσει το διάσημο Jodrell Bank Telescope στο Cheshire της Βρετανίας.
Πηγή: BBC
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >