Τεχνολογία που θα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να απελευθερώνουν αρώματα ανάλογα με τις εικόνες που δείχνουν οι οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, αναπτύσσουν Ιάπωνες ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του δρα Κενίτσι Οκάντα του πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο.

Ads

Η ιδέα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια υλοποίησής της και βασίζεται στην μετατροπή ενός κοινού εκτυπωτή ψεκασμού μελάνης (inkjet), έτσι ώστε να απελευθερώνει αρώματα σε διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες. Δηλαδή, αντί για τα τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο), ο τροποποιημένος εκτυπωτής αφήνει στην ατμόσφαιρα τέσσερα ξεχωριστά αρώματα ανακατεμένα διαφορετικά κάθε φορά, που θυμίζουν μέντα, κανέλα, λεβάντα, μήλο, βανίλια κ.α.

Για παράδειγμα, αν ένας σεφ μαγειρεύει ένα δελεαστικό πιάτο στην τηλεόραση, ο θεατής θα μπορεί να μυρίσει την μυρωδιά στο δωμάτιό του και αντίστοιχα, όταν κάποιος βλέπει μια μαγευτική παραλία σε κάποιο εξωτικό μέρος στην οθόνη του υπολογιστή του, θα μυρίζει γύρω του την χαρακτηριστική μυρωδιά της ακρογιαλιάς.

Η τεχνολογία συνδυασμού εικόνας με οσμές (Smell-O-Vision) δεν είναι κάτι καινούριο. Για πρώτη φορά, δοκιμάστηκε στον κινηματογράφο στη δεκαετία του ΄60, όπου ένα μηχάνημα απελευθέρωνε 30 διαφορετικά αρώματα σε συγκεκριμένες σκηνές ενός φιλμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το άρωμα του μυστηρίου». Όμως, το σύστημα ήταν θορυβώδες και οι μυρωδιές έντονες. Μια ανάλογη τεχνολογία με το όνομα AromaRama υπήρξε εξίσου άτυχη.

Ads

Οι ιάπωνες ερευνητές υπόσχονται να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα με τις παλιές τεχνολογίες, όταν οι μυρωδιές διαρκούσαν ενοχλητικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο “αρωματικός” εκτυπωτής απελευθερώνει το άρωμά του μόνο για όσο κρατάνε δύο ανθρώπινες αναπνοές. Η μεγάλη πρόκληση γι αυτούς τώρα είναι να συσχετίσουν σωστά τα αρώματα με τις εικόνες στην οθόνη. Αν και πρέπει να αποδείξουν ότι όντως η ιδέα τους μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία, πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεόραση ή χρησιμοποιούμε τον κομπιούτερ.

Πάντως, σύμφωνα με τον δρα Στέφεν Μπρούστερ του πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, αν και η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις και πέρα από τον τομέα της ψυχαγωγίας (π.χ. να θυμίζει μέσω αρωμάτων σε ανθρώπους με άνοια ότι πρέπει να πάρουν ένα φάρμακο), μια τέτοια «γεννήτρια» οσμών απέχει ακόμα πολλά χρόνια από την υλοποίησή της.