Πρόστιμο ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC) στο TikTok για παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.

Ads

«Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση, ιδιαίτερα με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε. Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια και κάναμε αλλαγές πολύ πριν καν ξεκινήσει η έρευνα, όπως ο ορισμός όλων των κάτω των 16 ετών λογαριασμών χρηστών σε ιδιωτικούς από προεπιλογή» αναφέρει στη δήλωσή της η Elaine Fox, επικεφαλής Προσωπικών Δεδομένων του TikTok για την Ευρώπη, σχετικά με το πρόστιμο που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή (15/9).

«Αυτή η έρευνα εξέτασε τις ρυθμίσεις για κάτω των 18 και τα μέτρα διασφάλισης ηλικίας, όπως ήταν μόνο κατά τη διάρκεια Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2020. Δεσμευόμαστε πλήρως να ενισχύουμε συνεχώς το απόρρητο, την ασφάλεια και τη διαφάνεια των χρηστών – τα ευρήματα αυτής της απόφασης είναι σε μεγάλο βαθμό παρελθοντικά και έχουμε ήδη αντιμετωπίσει πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν μέσω προληπτικών αλλαγών που έγιναν πριν καν ξεκινήσει η έρευνα», σημείωσε.

«Αν και σεβόμαστε την DPC, διαφωνούμε με πολλές πτυχές της απόφασής της – ιδιαίτερα το ποσοστό του προστίμου που επιβλήθηκε – και αξιολογούμε τα επόμενα βήματά μας» δήλωσε η Elaine Fox.

Ads

Η DPC ξεκίνησε έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2021 σε αυτή τη θυγατρική του κινεζικού γίγαντα ByteDance – μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους – η οποία σήμερα έχει 150 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και 134 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι έρευνες κάλυψαν την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η ιρλανδική αρχή υπογράμμισε στην απόφασή της ότι η εγγραφή ανηλίκων στην πλατφόρμα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι λογαριασμοί τους να ορίζονται δημόσιοι από προεπιλογή.

Αλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση λειτουργίας «οικογενειακή σύνδεση», η οποία επιτρέπει τη σύνδεση λογαριασμού TikTok ενός γονέα με αυτόν του παιδιού του. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία δεν επαληθεύει αν ο συνδεδεμένος χρήστης ήταν πράγματι γονέας ή κηδεμόνας.

Επιπλέον, ενώ η πλατφόρμα προορίζεται θεωρητικά για χρήστες ηλικίας άνω των 13 ετών, η DPC θεωρεί ότι το TikTok δεν έχει λάβει δεόντως υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν παιδιά μικρότερης ηλικίας που κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμό στην πλατφόρμα.