Ads

Στη νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διαπιστώθηκε ότι η εύρεση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη δεν είναι πιθανή σε συστήματα με «θερμούς Δίες». Ο θερμός Δίας θερμαίνει σε μεγάλο βαθμό τους πλανήτες που βρίσκονται κοντά στην τροχιά του με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ομοιότητά τους με τη Γη.

Η έρευνα έγινε με τη χρήση δεδομένων από την αποστολή Kepler της NASA που απεικονίζει τους «θερμούς Δίες» και ελέγχει την παρουσία των άλλων πλανητών, που υποδεικνύεται από τη μικρή εξασθένιση καθώς ο πλανήτης περνάει ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη.

Ads

Από τους 63 «θερμούς Δίες» που εντοπίστηκαν, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη για «πλανητικούς συντρόφους». Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχουν πλανήτες -σύντροφοι,  ή οι πλανήτες είναι πολύ μικροί για να ανιχνευθούν με αυτόν τον τρόπο, ή βρίσκονται σε τροχιά με τρόπους που δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό τους. Ωστόσο, μετά την επέκταση της αναζήτησης που συμπεριλαμβάνει «θερμούς Ποσειδώνες», βρήκαν πιθανούς “πλανήτες- συντρόφους”.

image
 
Τα αποτελέσματα αυτών των ευρημάτων δείχνουν ότι τα συστήματα με πλανήτες σαν τη Γη σχηματίστηκαν με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τα συστήματα με τους θερμούς Δίες, Ο Alan Boss, από το Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie , σύμφωνα με το “Planet Save”,  δηλώνει ότι «Επειδή πιστεύουμε ότι οι «θερμοί Δίες» σχηματίστηκαν πολύ μακριά, και στη συνέχεια «μετανάστευσαν» προς  προς τα αστέρια τους, η εσωτερική αυτή μετανάστευση έχει διαταράξει τον ενδεχόμενο σχηματισμό πλανητών σαν τη Γη. Αν ο ήλιος μας είχε ένα καυτό Δία, δεν θα ήμασταν εδώ».

image