Μια τεράστια πύρινη σφαίρα εξερράγη στην ατμόσφαιρα της Γης τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη NASA.

Ads

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη του είδους της τα τελευταία 30 χρόνια, και η μεγαλύτερη από την έκρηξη μετεωρίτη στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, πριν από έξι χρόνια.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντιληπτή, διότι συνέβη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα στην χερσόνησο Καμτσάκα, στην ανατολική Ρωσία.

Ο αστεροειδής εξερράγη με ενέργεια δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Ads

Ο Lindley Johnson της Nasa, δήλωσε στο BBC News ότι μια τέτοια έκρηξη αναμένεται να γίνεται μόνο δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια.

Τι γνωρίζουμε;

Το μεσημέρι, στις 18 Δεκεμβρίου, ο αστεροειδής «έσκισε» την ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, σε κλίση επτά μοιρών. Μετρώντας αρκετά μέτρα σε μέγεθος, ο εξερράγη 25,6 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, με ενέργεια κρούσης 173 κιλοτόνων.

«Είχε το 40% της απελευθέρωσης ενέργειας στο Τσελιαμπίνσκ, αλλά ήταν πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, οπότε δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις, ούτε εμφανίστηκε στα νέα» είπε η Kelly Fast, programme manager παρατήρησης κοντινών στη Γη αντικειμένων στη NASA. «Υπάρχει άλλο ένα πράγμα που έχουμε προς άμυνά μας, υπάρχει άφθονο νερό στον πλανήτη» πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικοί δορυφόροι εντόπισαν την έκρηξη πέρυσι, και η ΝASA ενημερώθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Ο Johnson δήλωσε ότι η μπάλα φωτιάς πέρασε από μια περιοχή όχι πολύ μακριά από τις διαδρομές που χρησιμοποιούν εμπορικά αεροπλάνα που πετούν μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας. Οι ερευνητές επικοινώνησαν με τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να διασταυρώσουν εάν υπήρξαν αναφορές του συμβάντος.