Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, μια νέα πρόκληση αναδύεται στον ορίζοντα της ενημέρωσης, όπως η «παραμόρφωση» της πληροφορίας από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε μια εκτενή έρευνα που διεξήγαγε το BBC, εξετάστηκε η ακρίβεια των απαντήσεων που παρέχουν κορυφαία συστήματα AI όπως το ChatGPT, το Perplexity, το Microsoft Copilot και το Google Gemini.
Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, καθώς περισσότερες από τις μισές απαντήσεις που παρήχθησαν παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα ακρίβειας και αξιοπιστίας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι στο 20% των περιπτώσεων, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης εισήγαγαν καθαρά λάθη σε πληροφορίες που υποτίθεται ότι προέρχονταν από το BBC. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 10% των «παραθέσεων» που χρησιμοποιήθηκαν είτε είχαν αλλοιωθεί είτε ήταν εντελώς κατασκευασμένες.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια σειρά από συστημικά προβλήματα στον τρόπο που τα συστήματα Τεχνητή Νοημοσύνης επεξεργάζονται ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Δεν διακρίνουν μεταξύ γεγονότων και απόψεων, συγχέουν παλαιό με τρέχον περιεχόμενο και συχνά εισάγουν υποκειμενικές κρίσεις στις απαντήσεις τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Perplexity, το οποίο, αναφερόμενο σε κάλυψη του BBC για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, απέδωσε χαρακτηρισμούς όπως «συγκρατημένη» στάση του Ιράν και «επιθετική» συμπεριφορά του Ισραήλ – όροι που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν στην αμερόληπτη κάλυψη του BBC.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα λάθη που εντοπίστηκαν σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Τόσο το ChatGPT όσο και το Copilot έκαναν σοβαρά λάθη σχετικά με την κατοχή πολιτικών αξιωμάτων, συγκεκριμένα ανέφεραν τον Δεκέμβρη του 2024 ότι ο Ρίσι Σούνακ ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ το Gemini παρερμήνευσε οδηγίες του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) σχετικά με το άτμισμα.
Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η περίπτωση της Apple, η οποία πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία AI που συνόψιζε ειδησεογραφικές αναφορές, μετά από προειδοποίηση του BBC.
Η λειτουργία είχε δημιουργήσει εντελώς ανακριβείς τίτλους, όπως στην περίπτωση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες, όπου διαστρέβλωσε πλήρως την είδηση περί συλλήψεων λεηλατών. Η είδηση στο BBC ανέφερε ότι αστυνομικοί συνέλαβαν άτομα που έκλεβαν σε καμένα σπίτια και η Τεχνητή Nοημοσύνη το μετέτρεψε ως ότι οι «αστυνομικοί συνελήφθησαν για λεηλασία σπιτιών».
Η συντάκτρια του BBC τονίζει στο σχετικό άρθρο της ότι, παρά τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία αυτή δεν θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της ενημέρωσης. Το BBC ήδη αξιοποιεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της δημοσιογραφικής του παραγωγής, αλλά με προσεκτικά βήματα και αυστηρούς ελέγχους.
Η έκκληση για συνεργασία, σημειώνει η ίδια, μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών, ειδησεογραφικών οργανισμών και κυβερνήσεων είναι επιτακτική. Χρειάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρίσκουν αξιόπιστες πληροφορίες από πηγές που εμπιστεύονται.
Το BBC δηλώνει έτοιμο να ηγηθεί αυτής της συζήτησης, αναγνωρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη του κοινού είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Η «παραμόρφωση» της πληροφορίας από την AI αποτελεί μια νέα πρόκληση που απαιτεί άμεση και συντονισμένη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >