Επιστήμονες φαίνεται να αμφισβητούν το γεγονός ότι δεν υπάρχει ζωή στην Σελήνη, τον φυσικό δορυφόρο της Γης. Η αμφισβήτηση τους βασίζεται στα «συντρίμμια» μίας παλαιάς επιστημονικής αποστολής στην Σεληνιακή επιφάνεια. 

Ads

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι κάποιες μικροσκοπικές μορφές ζωής, τα λεγόμενα και tardigrades (βραδύπορα), που θεωρούνται εξαιρετικά ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες, μπορεί να επιβίωσαν από την συντριβή της Ισραηλινής ακάτου προσεδάφισης, με όνομα Beresheet, στην Σεληνιακή επιφάνεια, το 2019.

Τα Tardigrates μεταφερόταν σε αφυδατωμένη μορφή, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει σε ένα είδος αναστολής των ζωτικών λειτουργιών τους. Το σχέδιο προέβλεπε ότι μελλοντική επισκέπτες της Σελήνης, θα ενυδατώσουν ξανά τα  Tardigrates, επαναφέροντας τα, ουσιαστικά, στην ζωή και επιτρέποντας στους «επισκέπτες» να μελετήσουν την επίδραση του διαστήματος πάνω τους.

Επίσης, αν η συντριβή εξόντωνε κάθε έμβιο ον, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα  Tardigrates θα ήταν τα μόνα ικανά να επιβιώσουν της βίαιης πρόσκρουσης. Άλλωστε, η συσκευασία τους μέσα στην άκατο ήταν τέτοια που θεωρείτε ότι πρόσφερε κάποια μορφή προστασίας.

Ads

Η ανθεκτικότητα των Tardigrates είναι αποδεδειγμένη με μία παλιότερη αποστολή της ΝΑΣΑ σε συνεργασία με την Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, που εκτοξεύτηκε το 2007 και εξέθεσε δείγματα τους στις συνθήκες του διαστήματος. Όταν η αποστολή επέστρεψε στην Γη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα δείγματα είχαν επιβιώσει και ήταν άθικτα από τις καταπονήσεις.

Ωστόσο, το γεγονός της μη ύπαρξης υγρού νερού στην Σελήνη απομακρύνει την πιθανότητα τα Tardigrates να ενυδατωθούν από μόνα τους. Ίσως, κάποιοι αστροναύτες στο μέλλον να τα επισκεφτούν και να προσπαθήσουν, τρόπο τινά, να τα αναστήσουν.