Ένα «ταξίδι» στον Άρη ολοκλήρωσαν έξι εθελοντές αστροναύτες. Ίσως το ταξίδι να μην ήταν πραγματικό, ωστόσο οι έξι άνδρες πέρασαν 520 ημέρες κλεισμένοι μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξομοιώνοντας  την ψυχολογική πίεση που εκτιμάται πως θα δεχτούν τα μέλη μίας επανδρωμένη αποστολής στον «κόκκινο πλανήτη».

Ads

 
Το εγχείρημα, γνωστό και ως Mars500, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα και αποτελεί μέρος ενός πειράματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ώστε να μελετήσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες σε μία μελλοντική αποστολή στον Άρη.
 
Οι έξι εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 27 και 38 ετών, έζησαν για περίπου ενάμιση χρόνο σε ένα στενό χώρο, μήκους έξι λεωφορείων, καταναλώνοντας μόνο κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
 
Οι αστροναύτες, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας, είχαν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα, όπως βιβλία, ταινίες, υπολογιστές κ.α.
 

Η εξομοίωση περιελάμβανε όλες τις φάσεις μίας πιθανής αποστολής, το ταξίδι, την είσοδο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, την προσγείωση, αλλά και την επιστροφή στη Γη.
 
Σημειώνεται πως οι αστροναύτες, ένας Κινέζος, τρεις Ρώσοι, ένας Ιταλός και ένας Γάλλος, υποβλήθηκαν μόνο στην ψυχολογική πίεση ενός ταξιδιού στον Άρη, καθώς δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, ούτε σε συνθήκες έλλειψης βάρους. Υποβλήθηκαν, ουσιαστικά, στην ψυχολογική πίεση, που, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αποτελεί μία σημαντική πτυχή ενός τέτοιου ταξιδιού.
 
«Το πείραμα μας βοηθά να μελετήσουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί στην ψυχολογία του ατόμου η επιβίωση σε ένα τόσο κλειστό χώρο, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Αποδείξαμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον Άρη. Ελπίζω να βοηθήσαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας μελλοντικής αποστολής», δήλωσε ο επικεφαλής του πληρώματος.
 
Η εξομοίωση έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μυαλό και το σώμα τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόσο μακρινό ταξίδι.