Μια νέα ελπιδοφόρα τεχνική, η οποία μπορεί μια μέρα χάρη στην χρήση βλαστικών κυττάρων να επιτρέψει στους γιατρούς να αναγεννούν τις κατεστραμμένες ή άρρωστες αρθρώσεις ασθενών ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές. Μέχρι στιγμής, η μέθοδος, εφαρμόστηκε με επιτυχία για την αναγέννηση αρθρώσεων σε κουνέλια, αλλά μελλοντικά μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και να ωφελήσει άτομα που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις.

Ads

Η ομάδα των επιστημόνων υπό τον καθηγητή Jeremy J Mao του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Columbia, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες πέτυχαν την αναγέννηση μιας ολόκληρης άρθρωσης, με πλήρως αποκαταστημένες λειτουργίες. Η τεχνική, που εφαρμόστηκε στα πειραματόζωα, στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους για την αντικατάσταση αρθρώσεων ισχίων, ώμων, γονάτων, δαχτύλων κ.α. Οι αναγεννημένες αρθρώσεις θεωρούνται ανώτερες από τις μεταλλικές από άποψη ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας.

Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά προηγουμένως πρέπει να διευθετηθούν ηθικής και νομικής φύσης ζητήματα, λόγω του ρίσκου που θα αναλάβουν οι εθελοντές, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν εξίσου καλά όπως με τα κουνέλια.

Ads