Επιστήμονες κατέρριψαν έναν από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τη Μαφία και τις μεθόδους που ακολουθεί για την εξαφάνιση…στοιχείων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα πτώμα δεν αποσυντίθεται πλήρως όταν το βουτήξεις μέσα σε θειικό οξύ, ακόμα και όταν το αφήσεις εκεί για μέρες.

Ads

Η μαφιόζικη τεχνική εξαφάνισης πτωμάτων με την ονομασία “λευκή καραμπίνα” (lupara bianca), έγινε ευρέως γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν η αστυνομία του Παλέρμο στη Σικελία εντόπισε δεξαμενές με οξύ ερευνώντας αφεντικό της Μαφίας.

Ο ηγέτης του εγκλήματος, Filippo Marchese, έβαζε τα τσιράκια του να σκοτώνουν τα θύματά τους και να διαλύουν τα πτώματα σε οξύ, σε ένα δωμάτιο γνωστό ως “η αίθουσα του θανάτου”. Σε ένα ειρωνικό παιχνίδι της μοίρας όμως και ο ίδιος ο Marchese δολοφονήθηκε και διαλύθηκε σε οξύ κάποια στιγμή το 1982.

Στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Εγκληματολογικών Επιστημών, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων που θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι ισχυρισμοί της Μαφίας για τη διάλυση ανθρώπινων πτωμάτων σε θειικό οξύ είναι πραγματικοί. Πληροφοριοδότες κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί πως: “Βάζουμε τα άτομα με οξύ. Σε 15, 20 λεπτά δεν υπάρχουν πλέον – έχουν γίνει υγρό”.

Ads

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν τοποθετώντας κομμάτια από χοίρους σε δεξαμενές θειικού οξέος, και ανακάλυψαν ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες για να διαλυθεί η σάρκα. Ωστόσο παρατήρησαν πως, όταν πρόσθεσαν νερό στο θειικό οξύ, χρειάστηκε μόλις 12 ώρες για να διαλυθεί ο μυς και ο χόνδρος, ενώ την επόμενη ημέρα ακόμα και τα κόκαλα είχαν μετατραπεί σε σκόνη.

Αυτό σύμφωνα με τις ερευνητές αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί της Μαφίας είναι ψευδείς: “Είναι αδύνατο να καταστραφεί ολοσχερώς ένα πτώμα με οξύ”, δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης Massimo Grillo, από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η υποκατάσταση της ανθρώπινης σάρκας με χοιρινή μειώνει την αξιοπιστία του πειράματος, ωστόσο πρόκειται για πολύ διαδεδομένη μέθοδο στον επιστημονικό κόσμο.

Ακόμα και αν η μαφία φαίνεται να έχει υπερεκτιμήσει τις ικανότητες του οξέος, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η μέθοδος αυτή υπερέχει σε σχέση με άλλες. “Είναι εξυπνότεροι από μερικούς εγκληματίες στη Τζώρτζια”, δήλωσε ο Michael Heninger, αμερικανός ιατροδικαστής. “Πολλοί νομίζουν ότι θα καταστρέψουν ένα πτώμα, αλλά κάνουν πράγματα που το διατηρούν. Αυτοί οι τύποι είναι πιο έμπειροι”, δηλώνει.