Το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές στον ύπνο είναι συμπτώματα που συχνά παρουσιάζουν όσοι νοσούν από καρκίνο και που, όπως είναι γνωστό,  επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των ασθενών όσο και τη θεραπεία τους.

Ads

Χάρη σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης –το πρώτο του είδους- το οποίο κατασκευάστηκε από ερευνητές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και το οποίο είναι ικανό να προβλέπει τα «συνοδευτικά» ψυχολογικά συμπτώματα ενός καρκινοπαθούς και τη σοβαρότητά τους, οι γιατροί θα είναι σε θέση να οργανώνουν καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου. Το σύστημα κάνει ακριβή πρόβλεψη τριών συχνών συμπτωμάτων των ασθενών με καρκίνο: του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαχρήστου, ο οποίος σχεδίασε τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για το νέο σύστημα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βλέπω ότι η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν λύσεις, οι οποίες έχουν θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία των ασθενών» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστου.

Ads

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα συμπτώματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας και στη συνέχεια ανέπτυξαν τους κατάλληλους αλγόριθμους που μπορούν να κάνουν πρόβλεψη. Έτσι, οι ογκολόγοι είναι σε θέση πλέον να διακρίνουν εξαρχής τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση τέτοιων ψυχολογικών συμπτωμάτων, ώστε να σχεδιάσουν έγκαιρα ένα τρόπο διαχείρισής τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Στυλιανός Κατσαραγκάκης, Κάθυ Αποστολίδη και Ελισάβετ Πατηράκη.