Όταν ο Στιβ Τζόμπς, συνιδρυτής της Apple, στις 5 Οκτωβρίου 2011, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, πολλοί ήταν οι χαρακτηρισμοί, δείγματα λατρείας του κόσμου, που τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι: Διάνοια, Οραματιστής, ένας σύγχρονος Τόμας Έντισον, ήταν μόνο μερικοί από αυτούς. 

Ads

Χωρίς αμφιβολία ήταν ο άνθρωπος που τα άλλαξε όλα: Οδήγησε το κινητό τηλέφωνο στην επόμενη, τεχνολογικά εποχή του, απείλησε τη μουσική βιομηχανία με την σύλληψη του iTunes και μέσω της Pixar, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ταινίες.

Έξω από τα καταστήματα της Apple σε όλο τον κόσμο, οι φίλοι του άναψαν κεριά και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι άφησαν ευχαριστίες ή αφιερώματα προς τιμήν του στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Τί είναι αυτό που άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου; Ένα διαφορετικό πορτρέτο του ανθρώπου, του οποίου η επίδραση στην πληροφορική και την επικοινωνία, υπήρξε καταλυτική, έχει σκιαγραφηθεί μέσα από βιογραφίες και λευκώματα υψηλού κύρους. Μία εικόνα που, χωρίς να αμφισβητεί τη σημαντικότητα της ύπαρξής του, εντούτοις παρουσιάζει και την πλευρά ενός ανάλγητου, συγκεντρωτικού όσο και χαοτικού μάνατζερ μιας εταιρείας.

Ads

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Παρανοϊκά απλό: Η εμμονή που οδηγεί στην επιτυχία της Apple», Κεν Σίγκαλ, αναφέρει σχετικά: «Όλοι γνωρίζουν πως ο Στιβ είχε και την σκληρή του πλευρά. Αυτό, αφενός επειδή όντως είχε μια τέτοια πλευρά και αφετέρου, επειδή η σκληρή πλευρά του Στιβ ήταν καλύτερη είδηση από τον ανθρώπινο Στιβ».

Δεκαεννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζόμπς, η πολύ-αναμενόμενη βιογραφία του από τον Γουόλτερ Ίσααξον κυκλοφόρησε στα καταστήματα και έγινε το μεγαλύτερο μπεστ-σέλερ στην Αμερική.

Με γλαφυρότητα ο Ίσααξον περιέγραψε πώς ο Τζομπς διέγραψε όλη αυτή την πορεία από την ίδρυση της Apple μέχρι την απομάκρυνσή του από αυτή και την επαναπρόσληψή του αργότερα, χωρίς να παραλείψει ωστόσο να αναφερθεί σε αρκετές σελίδες στο πολυσχιδές της προσωπικότητάς του αλλά και την σκληρότητά ενός ανθρώπου ο οποίος μπορούσε να σε εμπνεύσει ή να σε υποβιβάσει στη στιγμή. Για τον Τζόμπς όλα ήταν ασπρόμαυρα, είτε σε θεωρούσε λαμπρό είτε ένα τίποτα.

Όντας νεότερος, ο Τζομπς εγκατέλειψε την έγκυο φίλη του και ήταν ένας μάλλον αδιάφορος πατέρας για την κόρη του, Λίζα.

Με το βιβλίο του Ίσααξον, δημιουργήθηκε ένα μαύρο κενό στην μέχρι πρότινος αψεγάδιαστη εικόνα που είχε ο κόσμος για το πρόσωπο του, δίνοντας ένα πιο πλήρες προφίλ μιας ευφυούς και καινοτόμου όσο και απαιτητικής και δυσάρεστης προσωπικότητας.

Ο Λίντερ Κάνεϊ , συντάκτης και εκδότης του «Cult of Mac» και συγγραφέας του «Μέσα στον εγκέφαλο του Στιβ» δήλωσε στο CNN: «Πέρα από την προσωπικότητά του, φωτίστηκαν και οι μέθοδοί του μέσα από τη βιογραφία του Ίσααξον. Όλοι ήξεραν ότι ήταν ένα αφεντικό αλλά η σκληρότητά του – η αμείλικτη και αυστηρή επιδίωξη της εταιρικής τελειότητας- δεν ήταν τόσο διαδεδομένη. Ορισμένοι θεωρούν τη ζωή του ως προειδοποίηση. Ένα μάθημα για το πώς να…μην αφιερώσετε τη ζωή σας στην εργασία σας».

Σε άρθρο του το περιοδικό Wired υποστηρίζει πως το παράδειγμα του Τζομπς έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα ανθρώπων: εκείνων που θέλουν να μιμηθούν το αδίστακτο, ιδιοσυγκρασιακό επιχειρησιακό του ύφος και εκείνους που έχουν θορυβηθεί από τις αποτυχίες του ως πατέρα και ως ανθρώπου.

Το άρθρο του Μπεν Όστεν στο περιοδικό συμπλήρωνε επίσης : «Για κάποιους η ζωή του Τζόμπς αποκάλυψε τη σημασία της προσήλωσης σταθερά στο όραμα και τους στόχους, χωρίς να έχει σημασία το ψυχικό κόστος για τους εργαζόμενους ή τους συνεργάτες. Για άλλους ο Τζομπς χρησιμεύει ως μια προειδοποιητική ιστορία ενός ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο με το τίμημα της αποξένωσης από όλους, σχεδόν, γύρω του.

Αυτό που διχάζει σίγουρα μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς είναι το αν και κατά πόσον ήταν τελικά τόσο «απαραίτητος» για την Apple. Από τη μία, η μετοχή της εταιρείας είναι τώρα κατά 300 δολάρια υψηλότερη από όσο ήταν όταν πέθανε ο Τζομπς και η Apple είναι ίσως η πολυτιμότερη εταιρεία στο κόσμο. Από την άλλη, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στην διοικητική ομάδα της εταιρείας την οποία επέλεξε ο ίδιος ο Τζομπς, ο οποίος βοήθησε και στο σχεδιασμό του iPhone 5 αλλά και του iPad 3ης γενιάς, ενώ οι παρουσιάσεις των προϊόντων δεν είναι πια τόσο ενδιαφέρουσες.

Το τί πραγματικά συμβαίνει είναι νωρίς ακόμα για να το πει κανείς με βεβαιότητα. Είναι ωστόσο σίγουρο πως ο Τζομπς θα μείνει στην ιστορία μάλλον για τα επιτεύγματά του, παρά για τον δύσκολο και τυραννικό του χαρακτήρα.