Ένας φωτεινός κομήτης είναι ορατός στους ουρανούς σε όλη την υδρόγειο απο εχθές Δευτέρα (13/1) αλλά και κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών για πρώτη φορά μετά από 160.000 χρόνια.

Ads

Ο κομήτης, που ονομάζεται C/2024 G3 (ATLAS), ανακαλύφθηκε από το σύστημα έρευνας της NASA το ATLAS (Atmospheric Laboratory of Applications & Science) και πλησιάζει σιγά σιγά το εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

Εχθές Δευτέρα, ο κομήτης βρισκόταν στο περιήλιο, το σημείο στο οποίο είναι πιο κοντά στον Ήλιο, γεγονός που επηρεάζει το πόσο φωτεινός φαίνεται.

Ενώ οι ακριβείς θέσεις για πιθανή θέαση είναι άγνωστες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κομήτης, ο οποίος θα μπορούσε να λάμψει τόσο φωτεινός όσο η Αφροδίτη, μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους τους κομήτες, η ορατότητα και η φωτεινότητά του μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Ads

Οι παρατηρητές μπορεί να έχουν ευκαιρίες να το εντοπίσουν γύρω από το περιήλιο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του κομήτη».

Οι κομήτες είναι παγωμένα υπολείμματα από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και αποτελούνται από σκόνη, πέτρες και πάγους.

Αυτό το υλικό σχηματίζει μια «ουρά» που μπορεί να εκτείνεται σε εκατομμύρια χιλιόμετρα, γεγονός που και τα καθιστά ένα εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

NASA: Yπάρχουν δισεκατομμύρια κομήτες γύρω από τον Ήλιο

Η NASA εκτιμά ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια κομήτες που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο στη Ζώνη Kuiper – μια περιοχή του ηλιακού συστήματος που φιλοξενεί τον Πλούτωνα – και το πιο απομακρυσμένο Νέφος Oort.

Το πλάτος τους κυμαίνεται από λίγα έως δεκάδες χιλιόμετρα , αλλά καθώς περιφέρονται πιο κοντά στον Ήλιο θερμαίνονται και εκτοξεύουν αέρια και σκόνη σε ένα λαμπερό όγκο που μπορεί να είναι μεγαλύτερος από έναν πλανήτη.

Ο συγκεκριμένος κομήτης εντοπίστηκε πέρυσι από το Σύστημα Τελευταίας Προειδοποίησης για Επίγεια Πρόσκρουση Αστεροειδών της Nasa.

Ο Δρ. Shyam Balaji, ερευνητής στη φυσική και την κοσμολογία των αστροσωματιδίων στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι «οι τρέχοντες υπολογισμοί της τροχιάς δείχνουν ότι θα περάσει περίπου 8,3 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο», κάτι που τον κατατάσσει στην κατηγορία των κομητών που «περνούν τον ήλιο».

Το πανεπιστήμιο περιέγραψε τον κομήτη ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 160.000 χρόνια.


Ο Δρ. Balaji τόνισε ότι ευκαιρίες εντοπισμού του κομήτη μπορεί να εμφανιστούν «τις ημέρες γύρω από το περιήλιο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του κομήτη», και πρόσθεσε ότι ενώ αναμένεται να είναι «αρκετά φωτεινός», οι προβλέψεις για τη φωτεινότητα των κομητών είναι «διαβόητα αβέβαιες», με πολλούς να καταλήγουν σε μια αχνή εμφάνιση, παρά σε μια εντυπωσιακή λαμπρή παρουσία όπως αρχικά προβλέπονταν.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι πρόκειται για έναν κομήτη «μακράς περιόδου», που σημαίνει ότι θα πρέπει να «περιμένετε» χιλιάδες χρόνια μέχρι να επιστρέψει στο ηλιακό σύστημα.