Το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», που χαρακτηρίζεται ως κηνυγός εξωπλανητών, εξέπεμψε SOS, καθώς εισήλθε ξαφνικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βλάβης.

Ads

Το τηλεσκόπιο είχε τεθεί σε λειτουργία το 2009 και η αρχική φάση της αποστολής του είχε ολοκληρωθεί πρόωρα το 2013 λόγω βλάβης, ενώ από το 2014 ξεκίνησε -έστω και με περιορισμένη λειτουργικότητα- η δεύτερη φάση του τηλεσκοπίου (γνωστή ως Κ2).

Τώρα, η NASA ετοιμαζόταν να του αναθέσει μια νέα αποστολή ερευνών, στρέφοντάς το προς το κέντρο του γαλαξία μας, αλλά -36 ώρες πριν γίνει η σχετική «μανούβρα»- προέκυψε το αναπάντεχο πρόβλημα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έως σήμερα, το «Κέπλερ», το οποίο φέρει το όνομα του Γερμανού αστρονόμου του 17ου αιώνα Γιοχάνες Κέπλερ, έχει εντοπίσει σχεδόν 5.000 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξωπλανήτες), και από τους περίπου 1.040 είναι ήδη επιβεβεβαιωμένοι και από άλλα τηλεσκόπια.

Ads

Αυτή τη στιγμή, το «Κέπλερ», λόγω της επείγουσας κατάστασης στην οποία έχει τεθεί, καίει πιο γρήγορα τα καύσιμά του και στέλνει ελάχιστα στοιχεία στους χειριστές του στη Γη.