Το 2024 είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες περισσότερων περιπτώσεων του εντυπωσιακού φαινομένου που ονομάζεται «Σέλας», ακόμη και σε περιοχές που δεν θα εντοπιζόταν κανονικά.

Ads

Σύμφωνα με ειδικούς, η πιθανότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο ήλιος φτάνει στο αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου του (ηλιακό μέγιστο), κατά τον οποίο η ηλιακή δραστηριότητα θα είναι μεγαλύτερη και το φαινόμενο περισσότερο ορατό.

Τόσο το βόρειο όσο και το νότιο σέλας, προκαλούνται από την αλληλεπίδραση των αερίων της γήινης ατμόσφαιρας με τον ηλιακό άνεμο: ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από τον ήλιο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη Γη, προσκρούει στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, παράγοντας ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που ρέουν προς τους πόλους. Ορισμένα από τα σωματίδια παγιδεύονται σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που ονομάζεται ιονόσφαιρα, όπου συγκρούονται με άτομα αερίων -κυρίως οξυγόνο και άζωτο- και τα “διεγείρουν” με επιπλέον ενέργεια. Η ενέργεια αυτή απελευθερώνεται στη συνέχεια ως σωματίδια φωτός, ή φωτόνια.

Ads

Όπως εξηγεί στο National Geographic o εξηγεί ο Don Hampton, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, η περιοχή στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο, μετατοπίζεται και αυξομειώνεται συνεχώς, ανάλογα με την ισχύ του ηλιακού ανέμου.

Κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, οι ειδικοί αναμένουν ότι τα επεισόδια κατά τα οποία η συγκεκριμένη ζώνη (aurora zone) μεγαλώνει και είναι πιο ενεργή θα συμβαίνουν συχνότερα.

Γενικότερα, η συχνότητα και η ένταση των ηλιακών φαινομένων αυξομειώνεται περιοδικά περίπου κάθε 11 χρόνια, ένα φαινόμενο που οι αστρονόμοι ονομάζουν ηλιακό κύκλο. Όσο ο ήλιος πλησιάζει στην κορύφωση της δραστηριότητάς του, δηλαδή, το ηλιακό μέγιστο, η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινομένων αυξάνονται όλο και πιο πολύ.

«Όταν υπάρχει περισσότερη ενέργεια, γίνεται πιο πυκνή και επεκτείνεται νοτιότερα», λέει επίσης ο Χάμπτον. «Δεν νομίζω ότι είναι πολύ υπερβολική η πρόβλεψη ότι οι άνθρωποι στα μεσοδυτικά και ίσως ακόμη και στα χαμηλότερα μεσοδυτικά (40ος παράλληλος) θα έχουν μια καλή ευκαιρία να δουν το Σέλας μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτού του ηλιακού κύκλου, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις», προσθέτει.

https://www.youtube.com/watch?v=N-TV_6eIDxw