Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) είναι ένας τρόπος να μετρήσουμε της ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι άνθρωποι που θέλουν να μετρήσουν το IQ τους κάνουν τυποποιημένα τεστ και λαμβάνουν μια βαθμολογία που κατατάσσει το επίπεδο νοημοσύνης τους. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία IQ κάποιου, τόσο πιο έξυπνο θεωρείται αυτό το άτομο.

Ads

IQ και εκπαίδευση: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Οι βαθμολογίες IQ συνήθως αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και των πόρων που είναι διαθέσιμοι στους ανθρώπους στην τοπική τους γεωγραφική περιοχή. Οι περιοχές του κόσμου με χαμηλότερα σκορ IQ είναι συνήθως φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, σε σύγκριση με χώρες με υψηλότερα σκορ IQ.

Πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν επίσης το IQ για να προσδιορίσουν τις πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο. 

Ads

Το World Population Review μετά από έρευνα του δημοσίευσε πίνακες με τις χώρες όπου ο πληθυσμός τους έχει το μεγαλύτερο IQ κατα μέσο όρο. 

Σύμφωνα με αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως (περίπου στο 68%) έχουν IQ από 85 μέχρι και 115. Όσοι ελάχιστοι τώρα έχουν δείκτη νοημοσύνης άνω του 140, τότε ανήκουν στης ιδιοφυΐες. Πάντως παρουσιάζει ενδιαφέρον και ο χάρτης της ιστοσελίδας που δείχνει αναλυτικά το IQ κάθε χώρας.

Μεγαλύτερο IQ, περισσότερα χρόνια ζωής

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με το μέσο IQ του πληθυσμού της να φτάνει το 106.49, ενώ ακολουθούν η Ταϊβάν (106.57), η Σιγκαπούρη (105.89), το Χονγκ Κονγκ (105.37) και η Κίνα (104.10).

Τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν καταφέρει να συμπεριληθούν στην πρώτη δεκάδα είναι η Λευκορωσία (101.60), η Φινλανδία (101.20), το Λιχτενστάιν (101.07), αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία με το μέσο IQ στο 100.74.

image

Όσο για το που βρίσκεται η Ελλάδα;

Η χώρα μας βρίσκεται στην 55η θέση παγκοσμίως με μέσο IQ στο 90.77, κάτω από τη γειτονική Κύπρο (είναι 47η με 93.39) και τη Βουλγαρία (είναι 54η με 90.99), αλλά πάνω από την Τουρκία (είναι 77η με 86.8) και την Αλβανία (109η με 81.75).

image

Άλλες μέθοδοι μέτρησης της νοημοσύνης

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το IQ δεν είναι ο μόνος τρόπος μέτρησης της νοημοσύνης. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αναζητήσετε τις πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με το μέσο IQ.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τις βαθμολογίες των ακαδημαϊκών τεστ κάθε χώρας, την πιθανότητα «επέκτασης των συνόρων της γνώσης» και εισαγωγής νέων τεχνολογιών δεδομένων (Intelligence Capital Index) ή ακόμα και τον αριθμό των βραβείων Νόμπελ που έχει κερδίσει κάθε χώρα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε ακόμη και να συνδυάσουμε και τα τρία στατιστικά.