Ερευνητές σε Σουηδία και Κίνα ανέλυσαν τα ιστορικά υγείας δύο δεκαετιών από τουλάχιστον 4.500 μεσηλίκους που ακολουθούσαν τη δίαιτα Malmö.

Ads

Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσαν πως εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα προστασίνης, μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα, ήταν σχεδόν διπλά πιθανότερο να παρουσιάσουν διαβήτη από εκείνους με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν ήδη διαβήτη, οπότε οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε αυτούς χωρίς διαβήτη, για να διαπιστώσουν πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης, αποδείχτηκαν κατά 76% πιο επιρρεπείς στη διάγνωση διαβήτη.

Όπως σημειώνει ο δρ. Xue Bao, επικεφαλής της έρευνας -που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia- από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της Nanjing στην Κίνα, η προστασίνη δύναται να λειτουργήσει ως «δείκτης κινδύνου» για τον διαβήτη, αλλά και για το θάνατο από καρκίνο, ιδίως για ανθρώπους με υψηλό ζάχαρο.

Ads

Η προσασίνη έχει πολλούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα -όπως να ρυθμίζει την πίεση ή να καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προστασίνης και σακχάρου διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για διπλάσια συγκέντρωση προστασίνης, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν κατά 24% σε εκείνους με χαμηλούς δείκτες σακχάρου και κατά 139% σε εκείνους με υψηλό ζάχαρο.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και κάποιων τύπων καρκίνου, κι αυτή η έρευνα καταδεικνύει πως τα επίπεδα μιας συγκεκριμενης πρωτεΐνης, της προστασίνης, συνδέονται και με τις δύο καταστάσης. Η καλύτερη κατανόηση των αλλαγών εντός του σώματος που ίσως βάζουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους προστασίας των ασθενών από αυτές τις σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, μένουν πολλά να ανακαλύψουμε. Πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω το αν η προστασίνη παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και στη χειρότερη έκβαση του καρκίνου σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα σακχάρου» σημειώνει η Τζέσικα Μπράουν, ερευνήτρια στο διαβητολογικό κέντρο Βρετανίας.

Πάντως, όπως σημειώνεται, καθώς τα ευρήματα προέκυψαν από ανθρώπους σε μια πόλη, ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικά σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. 

*Με πληροφορίες από τον Guardian