Η Κύπρος… της Τζαμάικας

Ads

Κάτι παράξενο συμβαίνει με τις εφαρμογές της Nokia για την πλοήγηση, αναφέρεται τελευταία σε διάφορα post στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το νησί της Κύπρου, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι και το μικρότερο στη Μεσόγειο.

Η γνωστή φινλανδική εταιρία τηλεπικοινωνιών Nokia εξαφάνισε το νησί από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Συστηματος Πλοήγησης (OVI maps) για τα «έξυπνα» τηλέφωνά της. Το θέμα, απ’ όσο δείχνουν οι συζητήσεις στις «συχνές ερωτήσεις» της ιστοσελίδας της εταιρίας, ξεκίνησε περίπου έξι μήνες νωρίτερα.

Αν και στην ιστοσελίδα της σχετικής εφαρμογής, το νησί της Κύπρου εμφανίζεται εκεί που θα το περίμενε κανείς, από διαλόγους στην ιστοσελίδα της εταιρίας μέχρι και πριν από δυο εβδομάδες, στα «έξυπνα» τηλέφωνά της, το νησί δεν εμφανιζόταν καν.

Ads

Όσο για αυτή την διαδικτυακή εκδοχή της υπηρεσίας χαρτών της Nokia, αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ο χρήστης μπορεί να εστιάσει σε σημείο που να βλέπει, αν όχι και το όνομα, τουλάχιστον το ίχνος των δρόμων ακόμα και σε μέρη όπως το Πάνω Κουφονήσι, η Κύπρος έχει σβησμένα χαρακτηριστικά. Είναι ένα πελώριο ακατοίκητο νησί με μόνο σαφές χαρακτηριστικό την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο νότιο και βόρειο μέρος.

Αυτό ανακαλύπτει όποιος ξέρει πού είναι η Κύπρος. Εκείνος όμως που δεν γνωρίζει και πληκτρολογήσει στην Αναζήτηση «Cyprus», τότε θα μάθει πως η Κύπρος βρίσκεται στην Τζαμάικα. Στην Καραϊβική, δηλαδή. Στην ιστοσελίδα «συχνές ερωτήσεις της Nokia ένας πελάτης αφηγείται πως αγόρασε πρόσφατα ένα τηλέφωνο Nokia C6 και μάλιστα από την Κύπρο, όπου του τόνισαν τα προτερήματα της συσκευής καθώς και του Συστήματος Πλοήγησης. «Αφού το αγόρασα από την Κύπρο θεώρησα αυτονόητο ότι θα έχει χάρτη της χώρας» σημειώνει. Αλλά δεν ήταν.

Σύμφωνα με την κυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα financialmirror.com, στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη, η «εταιρεία τηλεπικοινωνιών NOKIA πληροφόρησε το υπουργείο Επικοινωνιών ότι οι χάρτες της Δημοκρατίας της Κύπρου θα επανεισαχθούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες της, επανορθώνοντας προηγούμενη «άστοχη» κίνηση να αφαιρεθούν, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρία διαβεβαίωσε το Υπουργείο πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να περιληφθεί ξανά η Κύπρος στο “OVI maps”.

Προστίθεται επίσης πως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της NOKIA, Esko Aho έστειλε επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας συγγνώμη για την «ατυχή κατάσταση και την εντελώς μη σκόπιμη ενόχληση και ένταση που προκλήθηκε στην Κυβέρνηση και το λαό της Δημοκρατίας της Κύπρου”».

Η ανακοίνωση συνεχίζει προσθέτοντας πως ο κ. Aho αναφέρει στην επιστολή του ότι η εταιρία αναγνωρίζει την εθνική κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου και ότι η NOKIA αφαίρεσε τις πληροφορίες από την υπηρεσία OVI maps, εξαιτίας μιας πλήρους αναβάθμισης που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.