Είναι γνωστές οι «αιώνιες» διαφωνίες για το πόσο ακριβώς κόσμο είχε μία συγκέντρωση ή διαδήλωση, με αποτέλεσμα συχνά οι εκτιμήσεις να εμφανίζουν εντυπωσιακές διαφορές. Τώρα, ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει μία πιο αντικειμενική και αξιόπιστη εκτίμηση.

Ads

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρεζά Μπαχμανιάρ του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο που συνδυάζει έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με εικόνες από αεροπλάνα, ελικόπτερα ή drones, που πετάνε πάνω από μία εκδήλωση, προκειμένου να καταλήξει σε μία πιο ακριβή εκτίμηση του πλήθους.

Ο αλγόριθμος MRCnet διαχωρίζει σε μικρά τετράγωνα τις εικόνες του χώρου που έχουν τραβηχτεί από ψηλά και υπολογίζει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε κάθε τετραγωνάκι. Το νέο σύστημα εμφανίζει ακρίβεια 15% μεγαλύτερη από τον καλύτερο ανταγωνιστή του. Είναι επίσης πολύ ταχύτερο, καθώς χρειάζεται μόνο 0,03 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να υπολογίσει τον αριθμό των ανθρώπων σε κάθε τετραγωνάκι της εικόνας.

Σύντομα οι ερευνητές θα «φορτώσουν» το σύστημά τους σε αεροπλάνα και ελικόπτερα για να το δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες, πέρα από τις εργαστηριακές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

«Πρόκειται για ένα άκρως φορτισμένο θέμα. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμη, καθώς ούτε οι οργανωτές διαδηλώσεων ούτε οι κυβερνήσεις συχνά δεν θέλουν τους πραγματικούς αριθμούς. Θέλουν μόνο αριθμούς για μάρκετινγκ», ανέφερε ο Κιθ Στιλ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, σύμφωνα με το New Scientist.