Πώς θα ήταν το ανθρώπινο σώμα αν είχαν «σβηστεί τα λάθη» που έγιναν κατά τη διαδικασία της εξέλιξης; 

Ads

Η γιατρός, ανθρωπολόγος και ειδική στην ανατομία, Άλις Ρόμπερτς, συγκέντρωσε αυτά τα «λάθη», τις καθυστερήσεις δηλαδή κατά την εξελικτική διαδικασία και στη συνέχεια προσπάθησε με τη βοήθεια ενός γλύπτη να αναδημιουργήσει το δικό της σώμα, διαγράφοντας τα «λάθη» αυτά. 

Ο στόχος ήταν να δείξει πώς θα ήταν το ανθρώπινο σώμα αν δεν είχε υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από την εξέλιξη. Πώς θα ήταν δηλαδή το τέλειο ανθρώπινο σώμα. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. 

Το τέλειο αυτό γλυπτό σώμα – σε φυσικό μέγεθος – που δημιουργήθηκε με την αρωγή του γλύπτη εικονικής πραγματικότητας Σκοτ Ίτον και του κατασκευαστή μοντέλων με τη βοήθεια ειδικών εφέ Σάνγκιτ Πραμπχάκερ, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. 

Ads

Μέσω της φυσικής επιλογής, τα ζώα έχουν εξελιχθεί απίστευτα σε βιολογικό επίπεδο, τόσο αναφορικά με τις αισθήσεις, που έχουν οξυνθεί, όσο και αναφορικά με τα μέλη τους. Η Άλις Ρόμπερτς προσπάθησε να εντοπίσει τα πιο αναπτυγμένα ανά είδος μέλη από το φυσικό κόσμο και να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τα ψεγάδια.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά: Η ιστορία του ανθρώπινου σώματος του Ντάνιελ Λίμπερμαν

Με τη βοήθεια κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ιατρικής και της βιολογίας, η Άλις Ρόμπερτς ανακάλυψε ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του σώματος και πώς προσαρμογές από το ζωικό βασίλειο θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για το τέλειο σώμα που ήθελε να δημιουργήσει. 

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά γραφικά μεταμόρφωσε το υπάρχον σώμα της σε νέες μορφές προσπαθώντας να δείξει πώς η επανεφεύρεση του σώματός μας θα μπορούσε να ξεπέρασει χιλιάδες φυσικές επιλογές. 

Το νέο σώμα, αυτό με το τέλειο κορμί, έχει μεγαλύτερα αυτιά, μάρσιπο και υπερμεγέθη μάτια. Η σπονδυλική στήλη είναι πιο κοντή και σταθερή και θυμίζει αυτή των χιμπατζήδων ενώ τα πόδια μοιάζουν με της στρουθοκάμηλου. Το δέρμα είναι πιο σκούρο για να μειώνεται ο κίνδυνος για τον καρκίνο του δέρματος. 

Δείτε το βίντεο: