Στην πώληση των πλαστικοποιημένων ανθρώπινων οργάνων προχωρά ο εμπνευστής της μεθόδου, Γερμανός καθηγητής ανατομίας Gunther von Hagens, ο οποιός έχει προκαλέσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα όργανα προέρχονται από δωρητές που συμφωνούν εγγράφως ότι επιθυμούν μετά θάνατον να πλαστικοποιηθούν οι σοροί τους.

Ads

Όπως δηλώνει ο Γερμανός ανατόμος, τα πλαστικοποιημένα ανθρώπινα όργανα, τα οποία έχουν δοθεί από δωρητές, θα μπορούν να αγοραστούν μόνο από γιατρούς, καθηγητές, πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία.

Ο Gunther von Hagens, καθηγητής ανατομίας στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, πέτυχε την μέθοδο πλαστικοποίησης (Plastination) των απογυμνωμένων από το δέρμα ανθρώπινων οργάνων το 1977, με τη χρήση μιας ειδική συνθετικής ρητίνης. Όλη αυτή η μακάβρια ιστορία ίσως σας θυμίζει την πρόσφατη έκθεση, με τίτλο Bodies, που σκανδάλισε όπου παρουσιάστηκε ανα τον κόσμο. H έκθεση αυτή όμως, όπως ενημερώνει στην ιστοσελίδα του ο δρ. Hagens, δεν είναι παρά μία από τις πολλές που μιμούνται το έργο του τα τελευταία χρόνια.

Το «σουπερ-μάρκετ του θανάτου» όπως το χαρακτηρίζει η γνωστή εφημερίδα Bild τον χώρο όπου ο ανατόμος εκθέτει τα δημιουργήματά του προς πώληση, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Guben στην ανατολική Γερμανία, όπου κανείς μπορεί να αγοράσει τον μαυρισμένο από το τσιγάρο πνεύμονα κάποιου νεκρού καπνιστή για 3.600 ευρώ, ενώ ένας όρχις κοστίζει 360 ευρώ.

Ads

Ο Gunther von Hagens, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του «εφευρέτη», είχε σοκάρει την Βρετανία το 2002, όταν προχώρησε στην πρώτη δημόσια νεκροτομή παρά το ότι απειλήθηκε με σύλληψη. Την διαδικασία προέβαλλε το Channel 4, με αποτέλεσμα να λάβει 130 παράπονα. Πολλοί τον κατηγορούν για εκμετάλλευση και μανία για προβολή – για να μην αναφέρουμε την άποψη θρησκευτικών ομάδω. Άλλοι όμως, μεταξύ αυτών και από το ιατρικό επάγγελμα, υποστήριξαν το έργο του von Hagens και δήλωσαν ότι τέτοιες εργασίες είναι ζωτικής σημασίας για την απομυθοποίηση του θανάτου και του ανθρώπινου σώματος. Πέρσι, παρουσίασε μια έκθεση στο Βερολίνο όπου πλαστικοποιημένα πτώματα συνουσιαζόταν.