Η στέρηση του ύπνου κάνει τους ανθρώπους να εμφανίζουν μια υπερβολική αισιοδοξία όταν παίρνουν αποφάσεις και να είναι πιο επιρρεπείς σε δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο, όπως π.χ. τα τυχερά παιγνίδια και το καζίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βινόντ Βενκατραμάν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιούκ, δείχνουν για πρώτη φορά ότι η έλλειψη ύπνου αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλός αξιολογεί το οικονομικό ρίσκο και ειδικότερα το ισοζύγιο πιθανού κέρδους/πιθανής ζημιάς.
Ads
Χρησιμοποιώντας τη τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις (σε σχέση με το ρίσκο) των ανθρώπων που πέρασαν μια νύχτα με λίγο και ταραγμένο ύπνο, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν κανονικά. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από 29 υγιείς εθελοντές με μέση ηλικία 22 ετών, να πάρουν μια σειρά από οικονομικές αποφάσεις.
Όσοι δεν κοιμήθηκαν καλά είχαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με την αισιοδοξία για θετική έκβαση των πραγμάτων και, αντίθετα, μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στις περιοχές που σχετίζονται με απαισιοδοξία για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, συμπεριφέρονταν θεωρώντας ότι μια θετική έκβαση είναι πιο πιθανή και μια αρνητική πιο απίθανη, παρακινούμενοι συστηματικά και υποσυνείδητα να γίνουν πιο ριψοκίνδυνοι (και στην πορεία της νύχτας να χάσουν όλο και περισσότερα χρήματα).
«Δείξαμε ότι η στέρηση του ύπνου μετακινεί την προδιάθεση των περισσότερων ανθρώπων από την αποφυγή της ζημιάς στην επιδίωξη του κέρδους», τονίζουν οι ερευνητές. Η κατανάλωση καφέ, η εισπνοή φρέσκου αέρα και η σωματική άσκηση μέσα στη νύχτα δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της αϋπνίας, όσον αφορά το καθάρισμα το νου από τις ριψοκίνδυνες προδιαθέσεις του, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Οι τζογαδόροι της βαθιάς νύχτας δεν έχουν να αντιπαλέψουν μόνο τις εναντίον τους πιθανότητες ενός μηχανήματος τυχερών παιγνιδιών, αλλά και να καταπολεμήσουν την τάση του εγκεφάλου τους, λόγω της στέρησης ύπνου, να επιδιώκει υποσυνείδητα συνεχώς κέρδη, υποτιμώντας τον κίνδυνο της πιθανής ζημιάς», δήλωσε ο Βενκατραμάν.
«Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα», τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ Σκοτ Χιούτελ. Η νέα μελέτη μπορεί, όπως είπε, πέρα από τα τυχερά παιγνίδια, να έχει επιπτώσεις και σε άλλους ζωτικούς τομείς, όπως στα επείγοντα των νοσοκομείων, όπου ξενυχτισμένοι γιατροί μερικές φορές πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις ζωής και θανάτου, ενώ αφορά και άλλους εργαζόμενους που δουλεύουν όλη τη νύχτα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >