Μπορεί η Google να κυριαρχεί εδώ και χρόνια στον τομέα των μηχανών αναζήτησης, ωστόσο φαίνεται πως ένας νέος υπολογίσιμος παίχτης κάνει την εμφάνισή του.

Ads

Η Perplexity, μια μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και στηρίζεται μεταξύ άλλων από τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζο, υπόσχεται ακόμα πιο ακριβή και εξατομικευμένα αποτελέσματα, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών.

Η συγκεκριμένη startup ιδρύθηκε από τον Aravind Srinivas τον Αύγουστο του 2022, μαζί με τους Johnny Ho, Denis Yarats και Andy Konwinski.

Νωρίτερα φέτος, η νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 74 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν ο Τζεφ Μπέζος αλλά και κορυφαίες εταιρείες, όπως οι Nvidia και Shopify.

Ads

Το προϊόν της Perplexity, το οποίο αποκαλεί «μηχανή απαντήσεων», χρησιμοποιείται από δεκάδες εκατομμύρια άτομα μηνιαίως, αυξάνοντας διαρκώς τα νούμερά της. Μόνο τον Οκτώβριο του 2023 προσέλκυσε 40,35 εκατομμύρια επισκέψεις.

Η Perplexity προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία αναζήτησης, συγκριτικά με παραδοσιακές μηχανές, μέσω της δυνατότητάς της να προσαρμόζει τα αποτελέσματα με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Δεν βασίζεται δηλαδή μόνο σε λέξεις-κλειδιά, αλλά προσπαθεί να κατανοήσει το πλαίσιο, μέσω προηγμένης επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM).