Ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο εύρημα έκανα οι αρχαιολόγοι στο Περού, όπου εντόπισαν μια ακέφαλη πυραμίδα, 1.400 ετών, της φυλής Μότσε του Περού. Το αξιοπερίεργο με την συγκεκριμένη πυραμίδα δεν είναι ότι φτιάχτηκε χωρίς κορυφή, αλλά το ότι χρησίμευε για τους ζωντανούς, αφού στην κορυφή της κατοικούσε η ελίτ της φυλής. Στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίστηκαν πλήθος αντικειμένων, τοιχογραφιών και ανθρώπινων λειψάνων.

Ads

Η πυραμίδα βρέθηκε στην περιοχή Χουάκα Κολοράντα, (χρωματιστός λόφος) για τη σημασία της οποίας, ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Εντουαρντ Σβένσον του Πανεπιστημίου του Τορόντο, λέει: «Το ήξερα ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας φυσικός λόφος – είχε τροποποιηθεί». «Η μεγαλύτερή μας έκπληξη ήταν ότι στο πάνω μέρος της πυραμιδικής αυτής κατασκευής βρήκαμε κατοικίες της ελίτ» διηγείται ο καθηγητής Σβένσον σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο – ακόμα και για τους Μότσε, η χρήση των πυραμίδων ήταν κυρίως για ταφικούς ή τελετουργικούς σκοπούς, αντί για την καθημερινή ζωή.

Το δομικό σύμπλεγμα εικάζεται ότι κατοικούνταν από 25 ανθρώπους, ενώ συμπληρώνονταν από αυλές, κουζίνα, και βάσεις για «πάικα» – μεγάλα αγγεία για την αποθήκευση νερού και ζύθου από καλαμπόκι. Οι τοίχοι των διαδρόμων της πυραμίδας είναι καλυμμένες από πολλές τοιχογραφίες. Η πιο καλά διατηρημένη αναπαριστά έναν πολεμιστή των Μότσε, οποίος -σύμφωνα με τον καθηγητή – μοιάζει με «στρουμφάκι», και κρατάει ένα ρόπαλο. Σε άλλες τοιχογραφίες υπάρχει η εικόνα ενός κάκτου με δύο κορυφές βουνών και το ουράνιο τόξο, καθώς και η αποτύπωση δύο ανθρώπων που μετέφεραν σε φορείο κάποιον τρίτο.

ΟΙ αρχαιολόγοι εντόπισαν ακόμα λείψανα τριών έφηβων κοριτσιών και μέρη από τις σορούς τεσσάρων ατόμων -πιθανόν θύματα ανθρωποθυσιών-, καθώς και μεγάλο μέρος χάλκινων αντικειμένων -μαχαίρια, σπαθιά, κιβώτια και κοσμήματα-, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι «η δύναμη αυτών των εκλεκτών ίσως να βασιζόταν στον έλεγχο της παραγωγής χαλκού».

Ads