Η Κίνα θέλει να εκτοξεύσει στο διάστημα μέχρι το 2020 μια «τεχνητή Σελήνη» με στόχο αυτή να αντανακλά στη Γη το φως του ήλιου και να φωτίζει τις νύχτες μας. Στόχος η εξοικονόμηση πόρων για φωτισμό.
Ο δορυφόρος που θα εκτοξεύσει η Κίνα θα αναλάβει να φωτίσει αρχικά τη μεγάλη πόλη Τσενγκτού κι αν το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις το 2022.

Ads

Αντανακλώντας στη Γη το φως τη Ηλίου, ο δορυφόρος, ο οποίος θα βρίσκεται σε ύψος 500 χλμ., πιστεύεται ότι θα μπορέσει να υποκαταστήσει εν μέρει τους φανοστάτες, εξοικονομώντας περίπου 150 εκατ. Ευρώ από τον προϋπολογισμό της πόλης.

Η πηγή του τεχνητού φωτός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται έπειτα από φυσικές καταστροφές, στέλνοντας τις ηλιακές ακτίνες στις πληγείσες περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί, λένε οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

Η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί να στείλει τις ακτίνες του Ήλιου στη Γη δι’ αντανακλάσεως. Κατά τη δεκαετία του 1990, Ρώσοι επιστήμονες είχαν εκπονήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την ονομασία Znamya («Σημαία»), το οποίο σταμάτησε έπειτα από μερικές δοκιμές.

Ads