Το Atlantik Solar έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στη διάρκεια μη επανδρωμένης πτήσης από αεροσκάφος με βάρος μικρότερο των 50kg. Το εναέριο ρομπότ αυτό πέταξε για 81.5h συνεχόμενα σε πλήρως αυτόματη λειτουργία.

Ads

Φόρτιζε την ημέρα με τη χρήση των ηλιακών πάνελ του και περνούσε τη νύχτα περιμένοντας το νέο ξημέρωμα για να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία φόρτισης του. Το γεγονός ότι στο πέρας της νύχτας, οι μπαταρίες ήταν ακόμα στο 30% υποδεικνύει ότι η δυνατότητα του να φορτίζει την ημέρα επαρκώς για να περνά τη νύχτα υφίσταται και σε άλλες – λιγότερο ευνοϊκές ως προς το ποσοστό ηλιοφάνειας – περιόδους του χρόνου.

Το AtlantikSolar έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει κατά πολύ τις προοπτικές εξεύρεσης αγνοουμένου κατά τη διάρκεια της έρευνας και της διάσωσης, καθώς μπορεί να πετάει για μέρες χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Έχει ήδη συμμετάσχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. ερευνητικά προγράμματα “Sherpa” και “Icarus”. Στο μέλλον, θα είναι επίσης σε θέση να διενεργούν βιομηχανικές επιχειρήσεις και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, πολύ πιο αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=8m4_NpTQn0E]

Ads

Το AtlantikSolar έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο ETH στη Ζυρίχη.

image

image

image

image

image

image