Οι προληπτικοί άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 4 ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Κολωνίας. Μέσα από μία σειρά πειραμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν είναι κάποιος προληπτικός βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή του, βοηθά να θέσεις υψηλότερους στόχους και ενισχύεται η επιπλέον προσπάθεια. Όλα αυτά όμως στο εργαστήριο. Στην πραγματική ζωή, τα πράγματα είναι μάλλον λίγο πιο περίπλοκα…
Αναλυτικά, τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν τέσσερα. Στο πρώτο, χρησιμοποίησαν 28 φοιτητές, το 80% των οποίων δήλωνε ότι πιστεύει στην καλή τύχη. Με τελικό σκοπό να ενεργοποιηθεί η πρόληψη, στους μισούς από αυτούς όταν έδιναν μια μπάλα, τους έλεγαν ότι «αυτή είναι η μπάλα σου. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα τυχερή». Στους άλλους μισούς, έδιναν τη μπάλα λέγοντας απλώς «αυτή είναι μια μπάλα που έχουν χρησιμοποιήσει όλοι μέχρι στιγμής». Κάθε φοιτητής που συμμετείχε είχε τη δυνατότητα να προσπαθήσει 10 φορές να βάλει τη μπάλα σε μια τρύπα από απόσταση 100 εκατοστών. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι φοιτητές με την «τυχερή» μπάλα είχαν πολύ καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Στο δεύτερο πείραμα, 51 φοιτητές κλήθηκαν να βάλουν 36 μικρές μπάλες σε 36 μικρές τρύπες. Μοιράστηκαν σε 3 ομάδες, η κάθε μια από τις οποίες άκουγε κάτι διαφορετικό πριν την έναρξη του πειράματος. Για την ενεργοποίηση της πρόληψης χρησιμοποιήθηκε η φράση «σταυρώνω τα δάχτυλά μου για σένα» (keep my fingers crossed). Σε όσους οι ερευνητές είπαν αυτή τη φράση, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα.
Στο τρίτο στάδιο, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τις αιτίες των παραπάνω. Ζήτησαν λοιπόν από 41 σπουδαστές που είχαν ένα γούρι να το φέρουν. Ορισμένα από τα «τυχερά» αντικείμενα παρέμειναν στο δωμάτιο και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν για να «φωτογραφηθούν». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το παιχνίδι μνήμης που θα ακολουθούσε και ρωτήθηκαν αν νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους. Εκείνοι που είχαν το γούρι τους στο δωμάτιο πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα στο παιχνίδι μνήμης και δήλωσαν πως έχουν πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση, κάτι που συνδέθηκε με την απόδοσή τους.
Στο τελευταίο πείραμα, 31 σπουδαστές κλήθηκαν να φέρουν το γούρι τους. Σε ορισμένους από αυτούς αφαιρέθηκε και στη συνέχεια όλοι έπρεπε να λύσουν ένα γρίφο με αναγραμματισμούς. Πριν ξεκινήσουν, τους ζητήθηκε να βάλουν έναν στόχο: τι ποσοστό των κρυμμένων λέξεων πίστευαν ότι μπορούσαν να βρουν. Και πάλι, οι συμμετέχοντες που είχαν το γούρι τους απέδωσαν καλύτερα, ενώ νωρίτερα είχαν θέσει υψηλότερο στόχο σε σχέση με εκείνους που τους είχε αφαιρεθεί και επέμειναν πολύ περισσότερη ώρα να λύσουν το γρίφο με τους αναγραμματισμούς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >