Η Κίνα αποφάσισε να βρει εξωγήινους! Κινέζοι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να κατασκευάζουν το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου για το σκοπό αυτό. 

Ads

Με ανακλαστήρα που θα έχει διάμετρο 500 μέτρα το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο θα είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο στο να λαμβάνει πολύ αδύναμα μηνύματα από το διάστημα που θα μπορούσαν να συνδέονται με νοήμονα ζωή. 

Το FAST (Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope), όπως είναι το όνομά του ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. 

Ο Nan Rendong, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που κατασκευάζει το FAST, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι «ένα ραδιοτηλεσκόπιο είναι σαν ένα ευαίσθητο αυτί» που θα μπορούσε «να ξεχωρίσει τα τζιτζίκια μέσα σε μια καταιγίδα». 

Ads

«Έχοντας στη διάθεσή μας το πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο θα μπορούμε να λαμβάνουμε τα πιο αδύναμα και πιο μακρινά μηνύματα» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας, Wu Xiangping. «Αυτό θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση νοήμονος ζωής εκτός του γαλαξία μας και στην διερεύνηση της δημιουργίας του σύμπαντος».

Το πιάτο του ραδιοτηλεοσκοπίου είναι τοποθετημένο σε μια φυσική λεκάνη στην επαρχία Guizhou της Κίνας. Η τοποθεσία θεωρείται η ενδεδειγμένη καθώς δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια που θα μπορούσαν δημιουργήσουν μεγάλες παρεμβολές. 

Το Ινστιτούτο SETI, που ασχολείται με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν έχει μέχρι στιγμής λάβει κανένα «διαστημικό μήνυμα» που να προέρχεται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολλά σύγχρονα τηλεσκόπια. 

Ωστόσο, ακόμη και αν οι εξωγήινοι δεν βρεθούν με το νέο εξελιγμένο τηλεσκόπιο που δημιουργεί η Κίνα, μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθούν για την ανακάλυψη νέων πλανητών, κομητών και την παρατήρηση φαινομένων του σύμπαντος. 

Εξάλλου η δημιουργία του FAST αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόοδο για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας που άρχισε τις εξερευνήσεις της στο διάστημα μόλις το 1990. Η χώρα έχει ήδη στείλει έναν άνθρωπο στο διάστημα ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού και μια επανδρωμένη αποστολή στη σελήνη το 2020.  

Έτσι η κατασκευή του τηλεσκοπίου θα επιτρέψει στους Κινέζους επιστήμονες να έχουν τα δικά τους δεδομένα για το διάστημα αντί να βασίζονται στις πληροφορίες των ξένων διαστημικών κέντρων.