Οι Αμερικανοί ερευνητές του κρατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν πως η μόλυνση εγκύων με τον ιό Ζίκα είναι η αιτία της γενετικής ανωμαλίας μικροκεφαλίας και άλλων σοβαρών εγκεφαλικών ανωμαλιών σε βρέφη.

Ads

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία», είπε ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής στα κρατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους χθες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία», τόνισε.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η σχέση του ιού Ζίκα, που μεταφέρουν τα κουνούπια, με τη μικροκεφαλία στα βρέφη. Όπως επισήμανε ο Φρίντεν ποτέ πριν στην ανθρωπότητα δεν ευθυνόταν το τσίμπημα ενός κουνουπιού για γενετική ανωμαλία.

Η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για χρηματοδότηση προγραμμάτων σχετικά με την καταπολέμηση του ιού, οποίος είναι αρκετά διαδεδομένος στη Βραζιλία, ήδη εξαπλώνεται στο Πουέρτο Ρίκο και αναμένεται κρούσματα να εμφανιστούν και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ads

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 1,7 δις ευρώ, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού. Καθώς η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμη εγκριθεί, τα κεφαλαία μεταφέρονται από τους λογαριασμούς που προορίζονταν για τον ιό Έμπολα.

Στη Βραζιλία επίσημα έχουν επιβεβαιωθεί 1.100 περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία, με τις αρχές αν εκτιμούν πως οι περισσότερες εξ αυτών σχετίζονται με τον ιό που μολύνει έγκυες. Συνολικά εξετάζονται πάνω από 3.800 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές της Βραζιλίας, τα βρέφη που πάσχουν από μικροεγκεφαλία παρουσιάζουν μια σειρά από ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι επιστήμονες σημειώναν πως αν και δεν μπορούν να αποδείξουν πως ο ιός ευθύνεται για την μικροκεφαλία, φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση. Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει και το σύνδρομο Guillain-Barre, μια σπάνια νευρολογική πάθηση που μπορεί να καταλήξει σε παράλυση.