Τον πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο κερατοειδή χιτώνα ματιού κατασκεύασαν επιστήμονες από τη Βρετανία. Οι κερατοειδείς χιτώνες αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου ματιού και είναι δύσκολο να βρεθούν σε περίπτωση αναγκαίας μεταμόσχευσης. 

Ads

Ωστόσο, η τεχνολογία έρχεται για άλλη μια φορά να δώσει τη λύση, αφού με την τρισδιάστατη εκτύπωση των κερατοειδών χιτώνων αναμένεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψής τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσε Κόνον, δημοσίευσαν πληροφορίες για το ερευνητικό τους έργο στο οφθαλμολογικό περιοδικό «Experimental Eye Research».

Στο πλαίσιο του καινοτόμου εγχειρήματός τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα χαμηλού κόστους τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή.

Ads

Το βιο-μελάνι ήταν ένα μίγμα από βλαστικά κύτταρα από τον δωρητή ενός υγιούς κερατοειδούς χιτώνα, κολλαγόνο και άλατα αλγινικών οξέων (προερχόμενα από φύκια), από το οποίο ήταν δυνατό να παραχθεί ένα υλικό αρκετά σκληρό για να διατηρεί το σχήμα του, αλλά και αρκετά μαλακό για να εκτυπώνεται.

Με την εκκίνηση της διαδικασίας, το βιο-μελάνι εκτυπώθηκε σε ομόκεντρους κύκλους, σχηματίζοντας σταδιακά έναν κερατοειδή χιτώνα σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Στο επόμενο στάδιο τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν σε κανονικό ιστό, ο οποίος μπορεί να προγραμματισθεί εκ των προτέρων, ώστε να έχει τις ακριβείς διαστάσεις του ματιού κάθε ασθενή.

Προτού χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, οι τρισδιάστατοι κερατοειδείς χιτώνες θα δοκιμαστούν αρκετές φορές στο διάστημα των επόμενων ετών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν επίσημα σε μεταμοσχεύσεις.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν  ότι, περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κερατοειδούς για να αποφύγουν την τύφλωση εξαιτίας ασθενειών όπως το τράχωμα (λοιμώδης νόσος). Υπολογίζεται επίσης ότι, άλλα πέντε εκατομμύρια ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας καταστροφής του κερατοειδούς λόγω εγκαυμάτων, και άλλου είδους τραυματισμών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ