Στη δημοσιότητα έδωσε χθες Παρασκευή η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) νέες εντυπωσιακές εικόνες και πλάνα από την επιφάνεια του πλανήτη Πλούτωνα, του πλέον απομακρυσμένου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Ads

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος New Horizons και αποκάλυψαν ότι η επιφάνεια του πλανήτη καλύπτεται από μεγάλα στρώματα πάγου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαρτογράφηση του Πλούτωνα θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για το ηλιακό σύστημα, το πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε διαμέσου των αιώνων.

O Πλούτωνας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1930 από τον Clyde Tombaugh. Περιβάλλεται από πέντε φεγγάρια, τον Χάροντα (σε μέγεθος φτάνει το μισό του Πλούτωνα), τη Στύγα, τη Νύκτα, τον Κέρβερο και την Ύδρα. Το 1992 αμφισβητήθηκε για πρώτη φορα ανοικτά το εάν κατά πόσον συνιστά τον ένατο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, καθώς και άλλα ουράνια σώματα που ανακαλύφθηκαν στη ζώνη αστεροειδών Kuiper χαρακτηρίστηκαν ως «πλανητοειδή σώματα». 

Ads

Όταν η Γη χρειάζεται 365 ημέρες για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο, ο αντίστοιχος χρόνος περιστροφής για τον Πλούτωνα υπολογίζεται σε περίπου 250 χρόνια.