Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook, θα μπορούσε απλά να ζει την υπέροχη και πετυχημένη ζωή του. Αντ ‘αυτού, συνεχίζει να μιλάει για το πώς πρέπει να αλλάξει η Silicon Valley.
Έφτιαξε μια τεράστια περιουσία ως αντιπρόεδρος του Facebook στο κομμάτι του «user growth», ξεκίνησε τη δική του εταρεία που έφτασε να διαχειρίζεται περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαι επιχειρηματικών συμμετοχών και επιπλέον, κατέχει ένα ποσοστό της ομάδας μπάσκετ και πρωταθλητών του NBA, Golden State Warriors.
Μπορεί το Facebook να συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξή του, αλλά ολοένα και περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι και επενδυτές εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στους χρήστες.
Τους τελευταίους μήνες, ο 41χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Social Capital, δήλωσε πως τα social media «διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων» και ότι αισθάνεται «τεράστια ενοχή» για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».
Έχει επικρίνει επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στη διαφήμιση και στηρίζονται στη συλλογή προσωπικών πληροφοριών των χρηστών.
Σε μια μεγάλη βόλτα στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, μιλώντας στο περιοδικό TIME τόνισε ότι «πολλοί από τους ανθρώπους φτάνουν στην κοιλάδα με την προοπτική να αποκτήσουν το “δικό τους κομμάτι απο την πίτα” της τεχνολογικής βιομηχανίας. Πράγμα που δεν κάνει πολύ διαφορετική τη Sillicon Valley από τη Wall Street».
«Τους εργαζόμενους τους αποσχολεί μόνο να κερδίζουν περίσσοτερα, όλο και καλύτερες αμοιβές, χωρίς να επικεντρώνονται στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων σε τομείς όπως η υγεινονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση» συμπληρώνει ο Chamath.
Κατά την άποψή του, ο ρόλος των δημοσιών ιδρυμάτων αποτυγχάνει και μόνο με τη βοήθεια των πλούσιων επιχειρηματιών μπορούν να διορθωθούν.
Ο Palihapitiya γεννήθηκε στη Σρι Λάνκα και μετακόμισε στην Οτάβα όταν ήταν 6 χρονών. Μεγάλωσε φτωχικά αλλά κατάφερε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος υπολιγιστών στο κολέγιο και ανέβηκε στις τάξεις των εταιρειών τεχνολογίας καταναλωτών όπως το Winamp και το AOL πριν προσγειωθεί στο Facebook το 2007, την εταιρεί που άλλαξε τη ζωή του.
Σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών Social Capital που ίδρυσε το 2011.
Ο Chamath Palihapitiya δεν είναι ο μόνος που επικρίνει την Big Tech. O Tristan Harris, πρώην στέλεχος της Google, υπεύθυνος για τα θέματα ηθικής και δη αυτών που σχετίζονται με το πώς η τεχνολογία επηρεάζει τις σκέψεις και τις ενέργειες δισεκατομμυρίων χρηστών, περιέγραψε την πραγματικότητα ως εξής «Όλοι μας είμαστε μπλεγμένοι μέσα σε αυτό το σύστημα, το οποίο μπορεί να πάρει τον έλεγχο των μυαλών όλων μας. Οι επιλογές μας δεν είναι τόσο ελεύθερες όσο νομίζουμε».
Ο Harris παραιτήθηκε το 2016, για να εργαστεί στη ΜΚΟ «Time Well Spent», που επιδιώκει να ανατρέψει αυτό που αποκαλείται “κρίση ψηφιακής προσοχής” και προκαλείται από εταιρείες τεχνολογίας. Αυτές που σχεδιάζουν κινητά τηλέφωνα και social media, με στόχο να συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των χρηστών.
Ο πρώην επενδυτής του Facebook, Roger McNamee, κατηγορεί την εταιρεία ότι έχει αποφύγει την ευθύνη για τα κακά πράγματα που συμβαίνουν στην πλατφόρμα της. Και η μηχανικός, Erica Joy Baker έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη βιομηχανία στο ότι κλείνει πόρτες σε γυναίκες και ανθρώπους διαφορετικού χρώματος.
Αυτό που θέτει πραγματικά ο Palihapitiya, εκτός από άλλους τεχνολογικούς αντιφρονούντες, είναι ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη Social Capital για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαίων και να αποδείξει ότι η αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η αλλαγή του κλίματος μπορεί να είναι εξίσου επικερδής με την ανακάλυψη του επόμενου Instagram.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >