Μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ προτείνουν επιστήμονες, προκειμένου η ασθένεια να εντοπίζεται και να θεραπεύεται νωρίτερα.

Ads

Οι νέες διαγνωστικές κατευθυντήριες γραμμές, παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στη Χαβάη και αναμένεται να οδηγήσουν στη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η σάρωση του εγκεφάλου, για τον εντοπισμό της ασθένειας ακόμη και πριν υπάρξουν εμφανή προβλήματα στη μνήμη ή άλλα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η ασθένεια είναι παρούσα τουλάχιστον μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα αρχικά στάδια της άνοιας. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές -που περιλαμβάνουν κριτήρια σε τρία στάδια της νόσου- μπορεί να οδηγήσουν, τουλάχιστον αρχικά, σε περισσότερες λανθασμένες διαγνώσεις.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ αναμένεται να εκτοξευτεί, καθώς πολλοί θα ενημερώνονται ότι έχουν προσβληθεί ακόμη και πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα.

Ads

Οι αλλαγές αναμένεται να βοηθήσουν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν νέα φάρμακα για την ταχύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν φάρμακα που να τη θεραπεύουν.