Όπως λέει το λατινικό ρητό fiat justitia ruat caelum, η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της, ακόμα και αν πέφτουν οι ουρανοί. Σε καμία περίπτωση όμως μέχρι σήμερα οι δικαστές δεν έχουν κληθεί να αποφασίσουν για την «σωτηρία του κόσμου». Ίσως να φαντάζει υπερβολικό ωστόσο σε θεωρητικό επίπεδο η απόφαση για το αν θα συνεχιστεί το διαβόητο «πείραμα του CERN» αφορά ακριβώς αυτό.

Ads

Συγκεκριμένα σε πολλά δικαστήρια έχουν κατατεθεί αγωγές ενάντια στο «πείραμα του CERN», με τη γνωστή κατηγορία ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί μία μαύρη τρύπα που θα ρουφήξει τη Γη. Αδιαμφισβήτητα, μία τέτοια απόφαση θα αποτελέσει βαρίδι για οποιονδήποτε δικαστή καθώς θα πρέπει να «σταθμίσει» ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα που θα προκύψουν από επιταχυντή (LHC) και την «καταστροφή της Γης».

Το δικαστήριο λοιπόν θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μία επιστημονική διαμάχη και να πάρει μία απόφαση που δυσκολεύει ακόμη και τους φυσικούς. Το 1999 οι φυσικοί απέκλειαν το ενδεχόμενο να προκληθεί τέτοια ενέργεια ώστε να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα. Ωστόσο το 2001 σε μια θεωρητική εργασία από το πανεπιστήμιο της California, εκφράστηκε η πιθανότητα ο LHC να προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή. Ακολούθησαν δύο ακόμη εργασίες.

Στην πρώτη, το 2003, υποστηρίχτηκε ότι το πείραμα θα μπορούσε να δημιουργήσει μαύρες τρύπες, η οποίες όμως θα χανόντουσαν αμέσως, ενώ στη δεύτερη το 2008, το CERN παρουσίασε επιχειρήματα τα οποία βασίζονταν στην αστροφυσική και ειδικότερα στη παρατήρηση οκτώ «λευκών νάνων».

Ads

Αν και τα επιστημονικά θέματα πρέπει να λύνονται εντός των ακαδημαϊκών αιθουσών και των ερευνητικών εργαστηρίων, ίσως να έρθει η στιγμή που ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της σε ένα εδώλιο.