Ads

Αν κάποιος επιθυμεί να κτίσει έναν μικρό πύργο, μια πυραμίδα ή έναν τοίχο, ένα ελικόπτερο ρομπότ μπορεί να είναι ότι ακριβώς χρειάζεται, καθώς θα τον ξεκουράσει από το βάρος. Τα μικρά αυτά πετούμενα ρομπότ μπορούν να ανυψώσουν βαριά αντικείμενα και να τα εναποθέσουν στην θέση ακριβώς που πρέπει.

Ο Daniel Mellinger και η ομάδα του από το Εργαστήριο Εξομοίωσης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει σε ελικόπτερα ρομπότ να κατασκευάσουν την οποιαδήποτε δομή ή κατασκευή. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι να καθορίσει το σχέδιο. Κατόπιν ένας αλγόριθμος είναι αυτός που αποφασίζει ακριβώς που θα τοποθετηθούν τα κομμάτια ώστε να δημιουργηθεί η κατασκευή. Στη συνέχεια τα μικροσκοπικά ελικόπτερα ακολουθούν τις οδηγίες και συντονίζονται το ένα με το άλλο βάση μια λίστα που υποδεικνύει τη σειρά των τοποθετήσεων.

Η ομάδα έχει δημιουργήσει επίσης ένα σύστημα που επιτρέπει στα ελικόπτερα να σηκώσουν με ευκολία οποιοδήποτε κάθετο ή οριζόντιο κομμάτι. Όταν ένα κομμάτι βρίσκεται στη σωστή τοποθεσία μαγνήτες το τραβούν τοποθετώντας το ακριβώς στη σωστή θέση. Το μόνο όριο για τα ελικόπτερα είναι ότι η δυνατότητά τους να οικοδομούν εξαρτάται από το χρόνο που διαρκεί η μπαταρίας τους.

Ads

Οι ερευνητές την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν μια επίδειξη με τα εν λόγω ελικόπτερα να επιδίδονται σε ακροβατικά κατορθώματα, όπως τριπλές περιστροφές στον αέρα και πτήσεις εντός και εκτός των παραθύρων σε διάφορες γωνίες. Στο μέλλον ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ενσωματώσουν σε αυτά αυτόματους φορτιστές, ώστε οι μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο ενώ στοχεύουν στο να μπορέσουν να συνδυάσουν τα ελικόπτερα ρομπότ με… ρομπότ εδάφους προκειμένου να δημιουργούν κατασκευές.