Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, αναστήθηκε αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία επί σχεδόν 24.000 χρόνια και κατόπιν κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του, ανακοίνωσαν Ρώσοι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτηματικά για τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε αυτός ο πολυκύτταρος οργανισμός ώστε να αντέξει αυτή τη μακρά «νάρκη», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στας Μαλάβιν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Δεν επιβιώνουν όλα τα τροχοφόρα μετά από τόσο μεγάλη ψύξη, ωστόσο ο συγκεκριμένος οργανισμός λογικά χρησιμοποίησε κάποιο μηχανισμό για να προστατεύσει τα κύτταρα και τα όργανά του από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
«Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς», εξήγησε ο Μαλάβιν, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στο Πούσινο της Ρωσίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γεωτρύπανο για να συλλέξουν δείγματα από τον ποταμό Αλαζέια, στη ρωσική Αρκτική και κατόπιν, με την τεχνική της ραδιοχρονολόγησης, συμπέραναν ότι η ηλικία του δείγματος κυμαίνεται μεταξύ 23.960-24.485 ετών.
Όσον αφορά τους πολυκύτταρους οργανισμούς, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός νηματώδους, ηλικίας 30.000 ετών, που επέστρεψε στη ζωή. Βρύα στην Ανταρκτική είχαν μεγαλώσει ξανά, μέσα από ένα δείγμα ηλικίας 1,000 χρόνων, που ήταν καλυμμένο με πάγο για περίπου 400 χρόνια. Ορισμένα άλλα είδη φυτών αναγεννήθηκαν επίσης, αφού παρέμειναν κάτω από τους πάγους για χιλιάδες χρόνια.
Υπάρχουν και ορισμένα θηλαστικά, όπως εξαφανισμένα μαμούθ, τα οποία έχουν ξεθάψει ερευνητές, που ήταν για πάρα πολύ καιρό νεκρά, αλλά είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, σε παγωμένα εδάφη, τα οποία τώρα λιώνουν λόγω της κλιματικής κρίσης.
Τα τροχοφόρα προστίθενται επομένως στον κατάλογο των οργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώνουν επ’ αόριστον, σύμφωνα με τον Μαλάβιν. Μετά την «απόψυξή» του, το ζώο κατάφερε να αναπαραχθεί, με έναν μηχανισμό ο οποίος ονομάζεται παρθενογένεση.
Τα βδελλοειδή τροχοφόρα, μήκους περίπου μισού χιλιοστού, ζουν γενικά σε γλυκά νερά. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως μπορούσαν να επιβιώσουν μέχρι και 10 χρόνια παγωμένα.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα», πρόσθεσε ο Μαλάβιν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >